Wanneer je op maandagochtend achter je bureau de minuten aan het weg tellen bent voor een baan die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, dan vraag je jezelf weleens af: 'hoe doen die succesvolle mensen dat toch?' Journalist Kevin Kruse besloot deze vraag eens echt voor te leggen aan de meest succesvolle mensen die deze aardbol rijk zijn en kreeg verrassende antwoorden.

Voor zijn onderzoek interviewde hij ruim 200 succesvolle personen, waaronder 7 miljardairs, 13 Olympisch kampioenen en een hoop gevierde ondernemers. De opmerkelijkste antwoorden kreeg hij op de vraag: 'wat is je geheim voor productiviteit?'

Wij selecteerden voor jou de tien meest verrassende antwoorden, zodat jij de wereld ook eens door een succesvolle bril kunt bekijken.

1. Ze focussen op één ding tegelijkertijd

Succesvolle personen weten welke taak of bezigheid hen het snelste naar de top leidt. Ook weten ze dat ze de eerste twee uur van een werkdag het productiefst zijn. Logischerwijs storten zij zich aan het begin van hun dag dus, zonder onderbrekingen, op deze taak zodat het succes zich snel uitbetaalt. Vraag jezelf dus af: welke taak heeft het grootste impact op het behalen van mijn doelen? Welke prestatie zorgt ervoor dat ik promotie krijgt? En gebruik deze kennis in je voordeel.

2. Ze gebruiken geen to-do-lijstjes

Gooi je to-do-lijst weg en plan voortaan alles in je agenda in. Het blijkt dat slechts 41% van de taken op een to-do-lijst daadwerkelijk gedaan worden. Alle taken die dus blijven staan, veroorzaken vaak een hoop stress en slapeloze nachten door het Zeigarnik effect, wat stelt dat onvoltooide taken bovenaan je gedachtestroom blijven hangen totdat je ze voltooit. Productieve mensen plannen alles in hun agenda in zodat er voor iedere taak een specifieke tijd gereserveerd is en alle taken voltooid worden.

3. Ze komen op tijd thuis voor het eten

Kevin kreeg dit verrassende antwoord van Andy Grove van Intel, die zei: 'er zijn altijd meer taken die volbracht kunnen worden, meer klusjes die gedaan kunnen worden en meer problemen die opgelost kunnen worden.' Succesvolle mensen weten wat ze in het leven het meest waarderen. Natuurlijk geven zij enorm veel om hun werk, maar familie en vrienden, tijd om te sporten en zichzelf te verdiepen in andere passies en interesses waarderen zij misschien nog wel meer. Een dag bestaat uit 1440 minuten en reken maar dat succesvolle mensen er voor zorgen dat iedere minuut juist besteed wordt aan alle zaken die voor hen belangrijk zijn.

4. Waar ze ook naar toe gaan, ze hebben altijd een notitieblok bij zich

'Zorg dat je altijd een notitieblok bij je hebt. Schrijf alles op, dat is een gouden tip die ze je niet leren op school,' aldus de Griekse scheepvaartgigant Aristotle Onassis. En ook Richard Branson geeft toe dat hij Virgin niet had kunnen opzetten zonder de hulp van een simpel notitieblok. Niet alleen zorgt het ervoor dat je nooit meer iets vergeet, je bevrijdt ook je gedachten van een bepaald idee of inspiratie die naar boven komt drijven.

5. Ze kijken maar een aantal keer per dag op hun mail

Productieve personen kijken niet de godganse dag op hun mail of reageren niet op ieder piepje of bliepje dat suggereert dat er weer een nieuw bericht op hen wacht. In plaats daarvan, zoals in voorgaande punten al duidelijk werd, plannen ze al hun tijd nauwkeurig in, waaronder dus ook het checken van hun email, zodat dit efficiënt gedaan kan worden en zo min mogelijk tijd in beslag neemt.

6. Ze vermijden meetings als de pest

Het geheim om je productiefste zelf te zijn? Volgens Mark Cuban is dat het vermijden van meetings, tenzij je weet dat er een contract getekend gaat worden of er een betaling gedaan gaat worden. Meeting slurpen volgens hem enorm veel tijd op. Ze beginnen nooit op tijd, bevatten mensen die vaak niks met het probleem of project te maken hebben en zijn veel te langdradig. Wanneer een meeting toch noodzakelijk is, houd het dan kort en draai niet om het onderwerp heen.

7. Ze zeggen tegen bijna alles nee

Miljardair Warren Buffet zei ooit eens: 'het verschil tussen succesvolle mensen en ontzettend succesvolle mensen is dat ontzettend succesvolle mensen bijna overal nee tegen zeggen.' En ook James Altucher gaf Kevin de volgende tip: 'Wanneer je niet hell yeah denkt, dan is het antwoord nee.' Onthoud opnieuw: je hebt slechts 1440 minuten in een dag, besteed ze goed.

8. Ze volgen de 80/20-regel

Ook beter bekend als de Pareto Principle, die suggereert dat 80% van de resultaten afkomstig zijn van slechts 20% van de activiteiten. Productieve mensen weten welke activiteiten de oorzaak zijn van dit succes. Focus je hierop en vergeet de rest.

9. Ze handelen zaken meteen af

Hoe vaak heb je wel niet een mail geopend om 'm vervolgens weer weg te klikken, want: die beantwoord je later wel? Hetzelfde geldt voor rekeningen. Hoe vaak heb je het betalen daarvan al wel niet uitgesteld? Succesvolle personen hebben de regel alles slechts één keer 'aan te raken'. Wanneer het minder dan vijf minuten kost om iets op te lossen, doe het dan gelijk. Niet alleen verlaagt het stress - aangezien dit probleem nu geen plek in hun gedachten meer inneemt - het maakt je ook efficiënter, aangezien je dingen niet later weer opnieuw hoeft te lezen of opnieuw hoeft te evalueren.

10. Energie is het belangrijkste van alles

Je kunt simpelweg niet meer minuten in één dag stoppen, maar je kunt wel je energieniveau verhogen. Succesvolle mensen zullen dus ook nooit maaltijden overslaan, pauzes skippen of vakantiedagen mislopen omdat ze het te druk hebben. In plaats daarvan zien ze voedsel als brandstof, slaap als een middel tot herstel en pauzes en vakanties als manieren om jezelf weer op te laden zodat je later meer werk gedaan krijgt.