Ga jij 's ochtends fluitend de deur uit om 's avonds compleet uitgeput en inspiratieloos terug naar huis te keren? Dan zijn er twee dingen die je kunt doen: 1. je zoekt een nieuwe baan, want je zit duidelijk niet op je plek of 2. je onderwerpt je werkplek aan wat hoognodige veranderingen zodat die geen energie meer opslokt, maar juist oplevert. Want ja, dat is mogelijk. Als je maar slim te werk gaat. Met deze tien tips maak jij van je werkruimte je favoriete toevluchtsoord.

1. Elimineer troep

Natuurlijk staat dit punt met stip op nummer één. Ze zeggen niet voor niets: rust in je huis zorgt voor rust in je hoofd. En dat geldt net zo goed voor je werkplek. Rommel en troep zorgen voor chaos en stress en dat is wel het laatste wat je kunt gebruiken op je werk. Maak er dus een gewoonte van om losse papiertjes, vieze borden en rondslingerende lippenstiften meteen op te ruimen.

2. Maak vandaag een to-dolijst voor morgen

Stress komt vaak van het idee alles niet meer helemaal onder controle te hebben. Wat op z'n beurt voor een hoop lastigheid kan zorgen, zelfs terwijl er meestal niet echt sprake is van controleverlies. Het helpt om aan het einde van je werkdag een to-dolijst te maken voor de dag erna. Heb je gelijk keurig op een rijtje wat je nog allemaal moet doen, wat eventueel extra tijd en aandacht vereist en waar je morgen het eerste mee moet beginnen. Geloof ons, hierna slaap je als een roos.

3. Begin de dag met een creatieve taak

We hebben allen nogal de neiging gelijk onze mail te checken zodra we op kantoor arriveren. Heel begrijpelijk, maar efficiënt is het niet. Doe jezelf een plezier en begin zo mogelijk de dag met een creatieve taak. 's Ochtends bruis je namelijk nog van de energie waardoor je creatieve taken gemakkelijker kunt volbrengen. Bewaar die taken waar je niet zo veel bij hoeft na te denken voor later op de dag, wanneer het allemaal wat is ingezakt.

4. Brand een geurkaars

Nee, dat is heus niet alleen goed om die duffe kantoorlucht weg te werken. Een kaars werkt namelijk ook zeer ontspannend. Vooral wanneer je de hele dag naar een computerscherm moet staren. Verleg je focus zo nu en dan van het scherm naar de vlam van de kaars waardoor je ogen moeten bijstellen. Houd dit 30 seconden vast en voel hoe je ogen zich langzaam ontspannen. Kun jij er weer even tegenaan.

5. Drink genoeg water

Klusje voor het weekend: een mooie waterfles of -kan op de kop tikken. Leuk hoor die glaasjes water, maar die zijn binnen mum van tijd op en wie heeft er nou tijd - en zin - om elke tien minuten naar de kraan te lopen. Juist, niemand. Met zo'n joekel van een fles zit je wel even goed. Niet alleen zorgt het ervoor dat je productief blijft, het genoeg drinken van water zorgt er ook voor dat je stressniveau daalt.

6. Kom regelmatig van die stoel af

Wat gelijk weer goed is voor punt 6, want wanneer je veel drinkt, moet je ook vaak naar de wc. En dat betekent dat je wel regelmatig je benen moèt strekken, of je het nu wilt of niet. Je lichaam is niet gemaakt om de hele dag in dezelfde houding te zitten. In het ergste geval krijg je last van ledematen of rug, hoewel een simpel wandelingetje zo nu en dan dit probleem al kan verhelpen. Gewoon doen dus.

7. Eet voldoende

Honger doet je veranderen in een uiterst onplezierig persoon, wees eerlijk, dat weten we allemaal. Niet leuk voor je collega's, niet leuk voor jou en niet goed voor de productiviteit. Zorg dus dat je altijd genoeg eten (denk: fruit, noten en zo nu en dan een guilty pleasure) op je werkplek hebt liggen.

8. Laat je soms even helemaal gaan

Dat ben je aan jezelf verplicht, een mens kan nu eenmaal niet de hele dag in opperste staat van concentratie verkeren. Dus draai als een dolle rondjes op je bureaustoel, haal een flauwe grap uit met je collega of staar even doelloos uit het raam. Doet een mens goed, echt.

9. Zorg voor frisse lucht

Waar ik vroeger mijn leraar immens haatte wanneer hij midden winter tijdens een proefwerk het raam open zette, snap ik nu dat de beste man eigenlijk wel een punt had. Frisse lucht is nodig om je hersenen op gang te houden en ervoor te zorgen dat je niet langzaam indoezelt. Vooral wanneer je met veel collega's in een kleine ruimte zit, is het belangrijk iedere dag wat frisse lucht binnen te laten.

10. Zet een plant op je bureau

Het zal je verbazen hoe goed je dit zal doen. Niet alleen fleurt het je grijze bureau enorm op, het geeft je ook iets om voor te zorgen. En dat is uiterst rustgevende afwisseling tussen al die werkgerelateerde taken.