De James Beard Awards staan voor de deur. En nee, helemaal niet erg als je denkt dat zulks de prijzen voor de mooiste baard zijn, maar dat zijn het dus niet. De James Beard awards zijn, zeg maar, de Oscars in de Amerikaanse voedselwereld. Nogal prestigieus dus, en dit jaar zijn er nogal niet wat vrouwen genomineerd. 21 In totaal, maar we pikken er een paar uit. Zodat je weet waar en bij wie je moet wezen (en eten), mocht je in de buurt zijn.

Los Angeles

Outstanding Chef Nominee: Suzanne Goin van Lucques

Met een achtergrond als chef voor veelgeprezen restaurants als Ma Maison, L'Orangerie in Los Angeles, Al Forno in Providence, Olives in Boston, Chez Panisse in Berkeley en ook Alain Passard's Arpège in Parijs, heeft Goin zichzelf omhooggewerkt tot gewaardeerd chef en restauranteigenaar. Going werd al negen keer eerder genomineerd voor Outstanding Chef of the Year. Ze bedacht onder meer recepten voor Singapore Airlines en bereidde met haar zakenpartner Caroline Styne de laatste jaren ook diverse diners voor President Obama en First Lady Michelle Obama, als onderdeel van een fundraising programma.

San Francisco

Outstanding Baker Nominee: Belinda Leong van b. Patisserie

Belinda Leong begon in 1999 haar carrière als pastry chef bij restaurant Gary Danko in San Francisco. Na acht succesvolle jaren verliet ze het restaurant en trok naar Europa om een podium te bieden aan talentvolle restaurants en patisseries in Parijs, Barcelona en Kopenhagen. Na twee jaar in Europa keerde Leong terug naar de kust en werd pastry chef bij restaurant Manresa, een 2 sterrenrestaurant in Los Gatos, Californië, voordat ze b. Patisserie opende. Leong werd al eerder genomineerd voor een James Beard Award in 2014 voor beste Pastry Chef.

Chicago

Outstanding Pastry Chef Nominee: Meg Galus van Boka

Galus begon haar carrière in de culinaire kunst, waar ze in 2005 studeerde aan de Franse Pastry School in Chicago. Haar werk als executive pastry chef bij het Park Hyatt in Chicago en de NoMI Kitchen leverde haar al snel vele nominaties en awards op, waaronder de StarChefs Rising Star award in 2011 en de Tasting Table's Top 10 Best Pastry Chefs in 2012. In 2013 sleepte ze de hoogste prijs in de wacht in de Chicago Restaurant Pastry Competition. Vandaag de dag staat ze aan het roer van restaurant Boka en Momotaro, waar ze de pastry programma's ontwikkelt. Daarnaast is ze werkzaam als Executive Pastry Chef voor Boka Restaurant Group's nieuwste concept, Swift & Sons.

New York City

Rising Star Chef of the Year: Daniela Soto-Innes van Cosme

Daniela Soto-Innes bezocht als kind al talloze foodmarkets en restaurants in Mexico City. Toen ze 14 jaar werd, was ze klaar om aan de slag te gaan. Nadat ze afstudeerde aan de Le Cordon Bleu College of Culinary Arts werkte ze voor talloze restaurants in Texas, New York, Europa en Mexico, waaronder Marks Restaurant, Brennan's of Houston, Triniti, Underbelly, en Pujol. Twee jaar later zette Soto-Innes haar ontdekkingstocht voort en belandde bij het Amerikaanse restaurant Triniti en Underbelly met Chef Chris Shepherd. Inmiddels staat Daniela aan het roer van Cosme, waar ze de menukaarten ontwikkelt met Olvera en chef de cuisine Mariana Villegas. In 2015 sleepte Soto-Innes de StarChefs Rising Star Chef Award in de wacht.

New York City

Best Chef Nominee (New York City): Jody Williams van Buvette

Jody Williams is een Amerikaanse chef en televisiepersoonlijkheid die haar carrière in food al vroeg begon in haar vaders hotdog kraam bij Fisherman's Wharf in San Francisco. Ze verhuisde later naar New York City, waar ze meester werd van de Italiaanse keuken bij restaurants als Tappo, Morandi, en Gottino. Ze was ook aanwezig bij de Food Network show Chopped (NBD).

De winnaars worden op 2 mei bekend gemaakt in Chicago.

Boston

Best Chef Nominee (Northeast): Karen Akunowicz van Myers + Chang

Akunowicz groeide op in New Jersey, maar verhuisde naar Boston, waar ze tientallen jaren woonde. Ze is een alumni van de Cambridge School of Culinary Arts en UMass Amherst. Ze reisde de hele wereld over en nam een kijkje in de keuken van zo'n beetje alle aspecten van de culiniare wereld, van gastvrouw tot achter de bar. Akunowicz deed ook mee aan Bravo's Top Chef, en werd eerder genomineerd voor de James Beard Best Chef, Northeast, in 2015.

Seattle

Best Chef Nominee (Northwest): Renee Erickson van The Whale Wins

Eén van de meest gewaardeerde chefs, Renee Erickson, is eigenaar van verschillende Seattle restaurants: The Whale Wins, Boat Street Café, The Walrus and the Carpenter, en Barnacle. Ze is gespecialiseerd in het leveren van vers seizoensvoedsel vanuit de Pacific Northwest, het noordwesten van Noord-Amerika.