Wel of geen afzettingsprocedure tegen president van Brazilië Dilma Rouseff, dat is De Grote Vraag. Wel, besloot de Braziliaanse senaat. Geen denken aan, sputtert de net aangetreden voorzitter van het huis van afgevaardigden, Waldir Maranhao, dapper tegen. Dilma Rousseff heeft de poppen in ieder geval goed aan het dansen gekregen, zover is wel duidelijk. 

Goed, ze zou de rijksbegroting hebben gemanipuleerd voorafgaand aan haar herverkiezing in 2014, maar heeft deze beschuldiging altijd met de grootste stelligheid ontkend en doet er momenteel alles aan haar naam in ere te herstellen. Dat gaat niet helemaal zoals gewenst, zullen we maar zeggen. En de sociaal-economische crisis die het land al een flink aantal jaren plaagt, werkt bepaald niet in haar voordeel. En vicepresident Michel Temer ook niet, die volgens Rousseff het afzettingsvuurtje aanstak om er vervolgens olie op te gooien. 

Wat het ook  moge wezen, wie er ook gelijk moge hebben, wij vonden het wel zo aardig om rondom alle negatieve publiciteit drie zaken op te sommen die van Rousseff wel degelijk een dapper persoon maken.

Klaar voor?

Ze heeft martelingen doorstaan

We schrijven begin jaren zeventig. Krap 23 was ze, toen Rousseff werd gearresteerd en gevangen genomen wegens stadsguerrilla's die ze met strijdgroepen COLINA en VAR Palmares uitvoerde. In de periode dat ze gevangen zat, werd ze meerdere malen gemarteld. De New York Times schreef er 'ns een intrigerend stuk over.

Ze overwon lymfeklierkanker

Niet per se haar verdienste misschien, of misschien ook wel, maar sowieso bewonderenswaardig is dat ze tijdens haar ziektebed moedig door bleef werken als stafchef van voormalig president Lula. (Dat Rousseff de van corruptie verdachte Lula op haar beurt de stafcheffunctie toekende, kwam haar duur te staan - maar zullen we voor het gemak, en de gezelligheid, maar even achterwege laten.)

Ze durft haar mannetje te staan

Ook tegen de Verenigde Staten, toen naar buiten kwam dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA haar afgeluisterd en bespioneerd zou hebben. Rousseff besloot daarop een gepland staatsbezoek aan de Verenigde Staten te schrappen. En dat niet alleen: in 2013 opende ze tijdens de Algemene Vergadering van de VN de aanval door de NSA te beschuldigen van het schenden van het internationaal recht. Toch dapper van d'r. 

Microphone, Flag, Public speaking, Photograph, Podium, Formal wear, Blazer, Speech, Orator, White-collar worker, pinterest