Er zijn van die dagen... Poe hee. Als thuisblijven dan een optie zou zijn, dan was dat een verdomd goede. Maar goed, iedereen heeft weleens Van Die Dagen. Een probleem wordt het pas als zo'n beroerde dag stiekem een marathon is geworden van weken, of erger nog: máánden. Dat zou een teken aan de wand moeten zijn dat die baan toch niet helemaal je-van-het is voor je. En da's natuurlijk helemaal niet per se iets ergs, want wie bedacht heeft dat alles maar je-van-het moet zijn, die kende het woord 'realiteit' vast niet (laat staan de combo 'keiharde realiteit'), waar het gros, helaas, toch echt mee te maken heeft of krijgt.

Dus: kop op. Voor de dagen waarop je het gevoel hebt louter dienst te doen als Donald Trumps personal spray-tanner, of je degene bent die de kots (pardon my French) mag opruimen in een attractiepark (bij wijze van dan hè), zijn hier vijf manieren om het allemaal vol te houden.

1. WWMKD

What Would Marie Kondo Do?  Die zou, zonder enig bewijs maar zonder twijfel, met een blik op je bureau iets roepen als: 'No wonder you can't find any joy—you're buried in garbage.' Je werkruimte is in principe gewoon een metafoor voor je geest en gemoedstoestand, dus hoe rommeliger die ruimte, hoe rommeliger dat andere. Doe alles weg wat je niet (meer) nodig hebt en bekijk dan 'ns deze mieterse werkplekken voor wat inspiratie.

2. #WFH

Working from home, inderdaad. De hele dag in je pyjama kan een boel goedmaken - kan iedereen die weleens vanuit huis werkt beamen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de mensen die regelmatig vanuit huis werken niet alleen meer plezier hebben in hun werk, ze zijn ook nog 'ns productiever - werkgevers, letten we op? Dus áls de mogelijkheid er is, laat je werkplek dan regelmatig voor wat-ie is, en werk vanuit huis. Hoef je je bureau ook niet schoon te houden.

3. Een betere baan begint bij jezelf

Helaas, voor wie dacht er zonder een beetje self-improvement nonsens vanaf te komen: gotcha! Stap één: bekijk jezelf eens goed en kritisch als het aankomt op je werk. Waarom ben je verveeld, of gestrest, of langzaam aan het doodgaan? Wat kan je veranderen, hoe klein ook, om gelukkiger te zijn? Make it vervolgens happen, of dat nou betekent dat je om meer verantwoordelijkheid moet vragen, of, jawel, je baan op moet zeggen. Bonne changetake a leap, holadijee het diepe in ermee.

4. FTS (F-ck That Shit)

Je kunt altijd nog weggaan - voor een tijdje, zeg maar. Als in: een luchtje scheppen. Een (stevige) wandeling doet de mens altijd goed, helemaal als er iemand naast je loopt waar je tegen kunt klagen en andersom. Wie weet, misschien krijg jullie wel een openbaring en keren jullie nooit meer terug.

5. Onthoud het volgende

De natuurlijke gang van zaken is chaos, dus wie weet wint entropie het wel en gaat dit allemaal razendsnel over... En repeat: niets is voor altijd. Niets is voor altijd. Niets is voor altijd...

youtubeView full post on Youtube

6. De middelste

Tot slot: mijn collega's kijken me altijd met opgetrokken wenkbrauwen en een waar-heb-jij-last-van blik aan (ja, van de computer dus), maar af en toe een middelvinger naar je computerscherm opsteken wanneer het apparaat weer 'ns vastloopt, voelt niet alleen bevrijdend, dat ís het ook. Het woordje merde werkt ook wonderen trouwens