Iedereen wil het, in principe: dolgelukkig zijn. Op, als het even kan, alle gebied. En, denkt het gros, dat gaan we bereiken door onze carrièrepaden zo succesvol mogelijk (proberen) te bewandelen. Immers, succes equals nog meer succes is happiness tot je een ons weegt. Maar niet heus. En deze psycholoog Shawn Achor gaat je razendsnel en met een scheut humor uitleggen waarom dat optelsommetje niet werkt - en hoe je dan wèl dolgelukkig op alle gebied wordt.  

Hij laat zijn lichtje al even schijnen over wat we noemen positieve psychologie en heeft in die tijd een heleboel bespeurd. Dat negentig procent van je geluk bepaald wordt door de lens waarmee je brein naar de wereld kijkt en die wereld vervolgens verwerkt, bijvoorbeeld. Dat geluk barweinig heeft te maken met diploma's, carrièresprongen, geldstromen en meer van zulks, en alles met waarop je brein gefocust is. 

Daarop gooit Achor een paar interessante cijfers op, zoals: slechts een kwart van succes wordt bepaald door je mate van intelligentie, en een whopping driekwart door hoe optimistisch je bent, wat voor social support je kunt verwachten, en hoe je stress benadert - als een uitdaging of een bedreiging?

Nu. Mocht je een pessimistisch en absoluut niet-stressbestendig type zijn, maar wel graag gelukkig wezen, geen paniek. Achor geeft reuzesimpele handvatten om het roer om te gooien (om te beginnen in je brein), opdat je succes niet langer ziet als de weg naar geluk, maar als een vanzelfsprekendheid wanneer je gelukkig bent. 

Snap je 'm?

Afijn, het valt te trainen dus. 

Hieronder vind je de volledige talk van Shawn. Je kostbare twaalf minuten dubbel en dwars waard. 

youtubeView full post on Youtube