Het is, op zich, algemeen bekend dat Een Goede Houding best wel van belang is. Beter voor je bloedsomloop, beter voor je ademhaling, beter voor je emotionele gemoedstoestand - en dus eigenlijk gewoon beter voor iedereen. 

Over die emotionele gemoedstoestand: in 2012 kreeg sociaal psycholoog Amy Cuddy een podium en het woord tijdens de TEDGlobal conferentie. Cuddy bediscussieerde power-posing en legde, geruggensteund (pun intended) door onderzoeken, uit hoe je houding je gedrag beïnvloedt. De video van haar praatje is een van de populairste TED Talks ooit (een keurige 9 miljoen, and counting).

Cuddy's onderzoek toonde aan dat je je leven op een zinvolle manier kunt veranderen door je lichaamstaal aan te passen. Niet per se iets nieuws onder de zon, maar voor wie weleens worstelt met zelfvertrouwen komt de volgende houding als geroepen.

Wat je doet: probeer vlak voor (of tijdens, waarom ook niet) een stressvolle of zenuwslopende situatie eens in een high-power pose te gaan staan voor twee minuten. Een simpel voorbeeld is de pose die Wonder Woman vaak aannam (en nu weten we waarom - en baat het niet... precies): 

Face, Nose, Mouth, Shoe, Human leg, Fictional character, Boot, Wonder Woman, Superhero, Costume, pinterest

Het effect? Het kan hormoonspiegels een positieve optater geven door verhoging van de aanmaak van testosteron (verbonden met dominantie) en de afbraak van cortisol (verbonden met stress). Niet zo'n Wonder Woman-poser? Wat te denken van met je handen op je bureau voorover leunen terwijl je staat? Misschien iets subtieler. Of, als je zit (en nu wordt het leuk): leun achterover, plaats je voeten op tafel, en vouw je armen achter je hoofd. (Don Draper, kom er maar in!) Cuddy gelooft dat deze pose de inner risk-taker in je naar boven haalt - hallo vervallen villa die we gaan verbouwen in Zuid-Frankrijk. 

Afijn. In het kort - en in het Engels: 'Our bodies can change our minds, our minds can change our behaviour and our behaviour can change the outcome of a situation,'  aldus Cuddy. En, voegde ze er nog aan toe: 

'Don't fake it till you make it, fake it till you become it.'

Zo. Die kan wellicht op een tegeltje. Maar in ieder geval op Instagram.

Haar talk bekijken doe je hieronder:

youtubeView full post on Youtube