Vlak voor werk piepkleine beetjes van een psychedelische drug als LSD innemen om aanzienlijk beter te kunnen presteren. En dat niet alleen: al doende ook nog aardiger, geduldiger en gelukkiger wezen. Dat is wat er gebeurt wanneer je een microdosis (zeg een tiende deel van 't geheel) LSD neemt. Klinkt best als a) iets griezeligs, maar toch ook als b) iets heel hartelijk welkoms. In Silicon Valley schijnt een flink aantal er wel bij te varen.

Maar is, hoe klein het beetje ook is, LSD niet gewoon bereslecht voor de gezondheid, of optimaliseer je er de boel alleen maar mee? Plus: loopt het niet een beetje de spuigaten uit met onze prestatiedrang? Wired vroeg het zich ook af en deed onderzoek.

Daaruit kwam onder meer dat microdosering van paddo's of LSD het probleemoplossend vermogen een boost geeft, net als je concentratievermogen en hyperfocus, en eventuele angstgevoelens en negatieve gedachten afnemen.

'It helps me think more creatively and stay focused. I manage my stress with ease and am able to keep my perspective healthy in a way that I was unable to before,' vertelt ene Lily, een young professional die in Silicon Valley werkt, aan Wired. En zo voert het online technologietijdschrift talloze andere bronnen op die hartstikke in hun sas zijn met hun piepkleine beetjes psychedelische drugs.

Wired schrijft over die jonge professionals: 'The high-pressure startup culture of the Bay Area leads many participants to view their bodies and brains as machines to be optimised using all of the tools available - meditation, yoga, Soylent, intermittent fasting, so-called "smart drugs" (including off-label ADHD and narcolepsy meds), microdosed psychedelics and legal nootropics.'

De vraag rijst: jongens, kunnen we niet gewoon normaal doen met z'n allen en accepteren dat we mensen zijn? En dus geen robots? En dat dat betekent dat we dus weleens moe zijn, en we op sommige momenten (oké, elke dag rond drieën) maar lastig kunnen hyperfocussen? En dat we soms een takkedag hebben waarop we precies niks gedaan krijgen?

Volgens Dr. James Fadiman, auteur van The Psychedelic Explorer's Guide, is microdosering echter allang omarmt als een (heel) andere manier om veilig profijt te trekken van psychedelische middelen. En dat, met zulke lage doseringen, LSD meer gezien zou moeten worden als antidepressiva of Ritalin. Nog een benefit: naar het schijnt ga je er gezonder van eten, meer van bewegen en beter van slapen.

Of er, naast die morele vraag, nog kwalijke kanten aanzitten? Ja. Er is, om te beginnen, veel te weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico's op lange termijn. En het onderzoek dat er is, is niet per se positief. Het gaat om een experiment gedaan in 2011, waarbij David Nichols, hoogleraar Farmacologie aan de Amerikaanse Purdue-universiteit en een expert in psychedelische middelen, ratten om de dag en voor drie maanden microdoses LSD toediende. Na een poosje werden die almaar agressiever, hyperactiever en vertoonden ze tekenen van psychoses.

Dr. James Fadiman, die al sinds de jaren zestig onderzoek doet naar hallucinerende middelen, vertelt aan Wired dat sommige mensen 'm hebben gemeld dat ze er vooral van gingen zweten, juist banger van werden, of migraine van kregen.

Proceed with heel veel caution, dus. En eet gewoon elke dag een appel - daar is wèl heel veel onderzoek naar gedaan.