Altijd gedacht dat je 'niet zo'n creatief typje' bent? Think again! Creativiteit is geen aangeboren gave, je kunt het trainen. Hoe? Nou, zo:

1. Leer van samenwerking met anderen

Volgens Andrew Ng, mede-oprichter van Coursera en eerder als megabrein werkzaam bij Google en de Chinese equivalent Baidu, komt innovatie helemaal niet voor uit onvoorspelbare vlagen van genialiteit. Volgens hem kun je jezelf trainen om systematisch creatief en innovatief te zijn. Dat doe je volgens hem vooral door nieuwsgierig te zijn. Ng: 'Wanneer ik in mijn leven niet zeker wist wat ik moest doen, was de volgende stap altijd veel leren, lezen en praten met experts. Die aanpak heeft een bijna magische uitwerking. Wanneer je maar genoeg leest en met genoeg experts praat, komen de nieuwe ideeën vanzelf bovendrijven.'

2. Doe iets wat je leuk vindt

Wanneer je vastloopt of met een gebrek aan goede ideeën kampt, kan het helpen om je aandacht te richten op iets anders, iets waarin je echt plezier hebt en waarin je jezelf even kunt verliezen. Of dat nu het bespelen van een instrument is, tuinieren of een uurtje spinnen in de sportschool, als het je kan helpen te ontspannen en ontstressen, geef je je creativiteit indirect ook een boost.

3. Zoek inspiratie in andere branches

Als je werkelijk wilt vernieuwen, dan is het niet echt zinvol om te kijken hoe je grootste concurrent het doet. Juist door je te laten inspireren door andere industrieën en branches en te onderzoeken hoe mensen daarin succesvol zijn geworden, kun je vernieuwing vinden voor je eigen markt. Vraag je constant af hoe je bewezen successen uit andere branches zou kunnen toepassen binnen je eigen werkveld.

4. Doe af en toe helemaal niks

De beste ideeën ontstaan vaak op momenten waarop je helemaal niet bezig bent met je werk. Wanneer je om een goed, creatief idee verlegen zit, dan kun je dus beter even afstand nemen, dan te gaan zitten ploeteren boven je computer tot je eindelijk iets gevonden hebt. Ga bijvoorbeeld gewoon vroeg slapen of neem een bad. Ontspanning helpt je brein productiever en creatiever te zijn. Vaak dienen goede ideeën zich juist aan wanneer je er niet compulsief mee bezig bent.

5. Maak wandelingen

De gemiddelde persoon zit tussen de zeven en vijftien uur per dag. Dat is niet gezond voor het lichaam, maar ook niet voor de geest. Het heeft dan ook onvermijdelijk een slechte uitwerking op creativiteit. Uit een onderzoek van de universiteit van Stanford is gebleken dat wandelen bevorderend werkt voor je creatieve vermogen. Om die reden zijn er zelfs al bedrijven, zoals Facebook en Twitter, waar wandelend wordt vergaderd.

6. Zorg voor een goede stemming

Muziek kan je wellicht helpen om in een positieve, geïnspireerde stemming te geraken. Een goede bui heeft natuurlijk ook een positieve uitwerking op je creativiteit. Steve Jobs was iemand die muziek inzette om zijn stemming te veranderen en zijn creativiteit te boosten.

7. Gebruik de techniek van de zes denkhoeden van Edward de Bono

Soms moet je gewoon even helemaal opnieuw beginnen en alles vergeten wat je al had bedacht, om er vanuit een totaal andere hoek naar te kijken. Daarvoor kun je de creatieve techniek van De Bono gebruiken, die bestaat uit zes alternatieve denkrichtingen ('hoedjes'). Kijk bijvoorbeeld eens alleen naar de feiten door het witte hoedje op te zetten, of alleen naar de mogelijke problemen die kunnen ontstaan (het zwarte hoedje). Of zoek naar alle alternatieven, met het groene hoedje op. Door vanuit verschillende perspectieven naar een probleem te kijken, zou je weleens op nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen kunnen stuiten.

8. Durf advies en feedback te vragen

Soms zit je zo dicht op een probleem dat het je niet meer lukt om er een creatieve oplossing voor te vinden. Durf dan mensen die je vertrouwt om hun advies of inzichten te vragen. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Ieder mens heeft immers zijn eigen talenten, ervaringen, kennis en visie, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? De frisse kijk van een buitenstaander zou weleens precies kunnen zijn wat je nodig hebt.


Volg je Harper's Bazaar al op Facebook en Instagram?


Bron: The Mission, via Gatsby.nl