De tijden waarin prikklokken onze arbeidsethos vormgaven liggen goeddeels achter ons. Maar toch wordt bij veel bedrijven nog van werknemers verwacht dat zij op vaste tijden achter hun bureau plaatsnemen. Zonde, want dat nine to fiven haalt niet het beste uit mensen, en dus ook niet uit het bedrijf. Zeven redenen waarom we allemaal flexibeler zouden moeten gaan werken.

1. Het maakt je gelukkiger

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de meeste mensen vrije tijd en een gezonde werk-thuisbalans verkiezen boven geld. Wanneer je werknemers in staat stelt zelf te bepalen hoe zijn hun werktijden indelen, voelen zij zich gelukkiger dan wanneer zij op bepaalde tijden ergens móeten zijn terwijl ze op dat moment liever ergens anders zijn.

2. Je bent loyaler

Als je vrijheid krijgt van je werkgever, is dat een groot goed. Dit vertaalt zich logischerwijs in een grotere loyaliteit naar het bedrijf.

3. Je wordt productiever

De één verzet het meeste werk in de ochtend, de ander moet eerst even op gang komen. Wanneer een werkgever hier rekening mee houdt, zal het de productiviteit van zijn werknemers alleen maar verhogen. Doordat werknemers hun work-life balance beter op orde hebben zijn ze bovendien gemotiveerder zijn en dus ook weer productiever.

4. Je meldt je minder vaak ziek

Wanneer je je een dagje wat minder voelt, blijf je gewoon thuis en doe je daar wat je aankunt. En omdat je gelukkiger bent in je werk, zul je sowieso minder vaak ziek en gestresst zijn. Flexibiliteit is beter voor je bloeddruk, je ligt minder vaak wakker en grijpt minder naar de fles.

5. Het bedrijf kan makkelijker getalenteerde mensen aantrekken én behouden

Door flexibiliteit te bieden, sluit een werkgever niet langer een groep getalenteerde, slimme mensen uit die kiezen voor een gezondere werk-privébalans en daarom niet fulltime (meer) willen werken. Een bedrijf dat flexibiliteit biedt is bovendien een bedrijf waar mensen graag willen werken.

6. Het bedrijf kan kosten besparen

Een computer die niet aanstaat, verbruikt ook geen stroom. Een bus die een dag niet genomen wordt, wordt ook niet gedeclareerd. Alle kleine beetjes kunnen aan het einde van het jaar een behoorlijk verschil maken op de balans.

7. Het is beter voor de bedrijfsresultaten

En dat komt natuurlijk door alle bovengenoemde redenen. Inflexibele werkuren zijn gewoon slecht voor werknemers en hun moraal, gezondheid en productiviteit, en daarmee ook voor de bedrijfsprestaties.