Zijn we liever lui dan moe? Of juist efficiënt? Zo start de Volkskrant haar artikel naar aanleiding van nieuwe CBS-cijfers waaruit blijkt dat Nederlanders het minst werken van alle Europeanen, oftewel: Nederlanders zijn de grootste luiwammesen van dit werelddeel. Kleine side note: Spanjaarden, Kroaten, Grieken en Italianen maken minder uren dan Nederlanders, maar dit komt doordat de werkloosheid aldaar veel hoger is dan hier, dus dat telt eigenlijk niet mee.

Maar de vraag luidt dus: zijn we ronduit lui of juist heel slim bezig?

Van de 12,8 miljoen Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar had in 2016 gemiddeld 65,8 procent een baan. Zeg: zeven op de tien mannen, zes op de tien vrouwen. En dat is een hoge score vergeleken met andere landen. Alleen in Zweden, Duitsland en Estland is de arbeidsparticipatie hoger, zo meldt de Volkskrant. Nederlandse mannen staan wat dat betreft zelfs op nummer 1 in Europa.

Maar opgeteld werken die Nederlanders helemaal niet zo gek veel uren. 'Nederlanders werken zoals bekend graag in deeltijd, maar daar staat tegenover dat het aantal mensen met een baan heel hoog is. Maar uit de nieuwe cijfers blijkt dat die hoge arbeidsdeelname de korte werkweken niet compenseert,' aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan de krant.

Nederlanders draaien gemiddeld een 20-urige werkweek, terwijl landen als Estland, Tsjechië en Zweden boven de 24 uur uitkomen. Maar volgens Van Mulligen ligt de arbeidsproductiviteit in ons land wél veel hoger. We verrichten dus meer arbeid in minder uren, waardoor we het ons volgens hem 'kunnen permitteren zo weinig te werken'.

Overigens meldde het CBS al eerder dat ruim 1,3 miljoen Nederlanders (waaronder veel deeltijdwerkers) graag (meer) zou willen werken. Lees het hele artikel van de Volkskrant hier.