Het lijkt inmiddels een gewoonte te worden: voor de zevende keer tik je een motivatiebrief en geef jij je CV een oppepper om ze vervolgens op de digitale brievenbus te doen. Na vier weken het verlossende antwoordt: nope, je bent het wéér niet geworden. Ligt het misschien aan die laatste regel in je motivatiebrief? Of had je toch die ene functie moeten schrappen uit je CV?

Ons advies: twijfel geen moment aan jezelf, want recruitment gaat er soms vreemd aan toe. Hieronder vijf redenen waardoor jij maar niet wordt aangenomen:

1. Automatische zoekwoorden

Juist, dat lees je goed. Jouw toekomstige carrière is afhankelijk van een reeks zoekwoorden. Binnen sommige bedrijven komen er honderden sollicitaties binnen voor één vacature. Voor de recruiter een hoofdpijndossier van heb ik jou daar, dus daar hebben ze iets op verzonnen: de automatische zoekwoorden.

Dat houdt in dat er enkel gezocht wordt op een paar steekwoorden die passen bij de functieomschrijving. Zo kan een woord als 'innovatief' fataal zijn als de recruiter zoekt op 'innoverend'. Hoe je die robot kunt verslaan en ervoor zorgt dat jouw brief in mensenhanden terecht komt? Verstuur de brief niet per mail, maar print hem uit en overhandig hem netjes bij de receptie van het bedrijf.

2. Onduidelijke advertenties

Waar solliciteer je nu eigenlijk voor? Vaak is het een raadsel, omdat bedrijven hun vacature niet duidelijk op papier weten te zetten. Met name de hoogte van het salaris, de functieomschrijving en de taakomschrijving zijn onduidelijk. Wie wil weten waar-ie aan toe is kan het beste even een belletje plegen met het bedrijf. Zo leer jij én de toekomstige collega's medewerkers binnen het bedrijf kennen én weet je meteen waar je voor solliciteert.

3. Onlogische bedrijfsstructuur

Communicatie, communicatie, communicatie, dat gaat vaak mis. Soms krijg je na het versturen van één sollicitatie pardoes drie uitnodigingen in de mailbox van hetzelfde bedrijf. Of blijkt de baas ineens met vakantie te zijn op de dag van jouw sollicitatie. Wees dus op alles voorbereid en zorg ervoor dat je afspraken dubbel checkt.

4. Geen flauw benul

Lekker dan, ben je eindelijk uitgenodigd voor een gesprek, heeft de persoon tegenover je geen flauw benul waar je voor solliciteert. Reden? De baas of recruiter heeft maar weinig tijd om zich te verdiepen in jouw CV of de functie waar je (ook alweer) voor solliciteerde. Kan ook in je voordeel werken, want je kunt die functieomschrijving nu zo goed als zelf invullen.

5. Een salaris, is dat nodig dan?

Hier gaat het dus mis. Bedrijven vermelden in de vacature vaak niet hoeveel de potentiële kandidaat gaat verdienen en dekken zichzelf daarmee in als er gevraagd wordt naar het salaris. Vaak zijn ze op zoek naar de meest geschikte kandidaat voor het laagst mogelijke loon. Geef daarom tijdens het eerste of tweede gesprek al aan dat je ongeveer op hetzelfde salarisniveau wil blijven als bij je vorige baan.