Skip to Content

10 écht handige afvaltips van diëtisten

Kilo's kwijtraken werd zojuist een stukje makkelijker.

Drink, Alcohol, Hand, Mason jar, Drinking, Drinkware, Wine cocktail, Glass,
Getty Images

We kennen het recept voor een gezond lichaam allemaal: veel beweging en gezonde voeding. Een kind kan de was doen, zou je denken. Maar hoe simpel het ook klinkt, het is moeilijker dan het lijkt. En natuurlijk is het erg lief wanneer je familie en vrienden je proberen te helpen, maar aan de goedbewaarde geheimen van diëtisten heb je toch wat meer, dachten wij zo. Dus probeerden wij het een en ander bij ze te ontfrutselen. En dat is meer dan gelukt. Houd de pennen gereed, want dit advies is goud waard.

Focus op je voeding nog voordat je aan sporten denkt

Food, Tomato, Solanum, Dish, Cuisine, Ingredient, Vegetable, Produce, Recipe, Plant,
Getty

Het blijft een eeuwige discussie: wat is belangrijker in een dieet: sporten of gezond eten? Alexandra Caspero, eigenaar van Delicious-Knowledge.com, brengt ons wat duidelijkheid. 'Wanneer je net begint is het beter om je óf te focussen op voeding óf op training, maar niet op allebei.'

En hoewel dit misschien raar klinkt uit de mond van een deskundige, is het eigenlijk ook wel weer logisch. 'Door drastisch te snoeien in je eetpatroon én tegelijkertijd je sportschema op te schroeven, raak je sneller uitgeput, waardoor je sneller opgeeft,' legt Caspero uit. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat sport alleen niet genoeg is om gewicht te verliezen, terwijl het aanpassen van je eetpatroon dit wel is. 'Wanneer je 5 kilo wilt kwijtraken, pas dan eerst je eetpatroon aan totdat klaar bent om er ook bij te gaan sporten,' aldus Caspero.

Kies één guilty pleasure - en voel je niet schuldig

Lip, Face, Mouth, Nose, Chin, Cheek, Skin, Red, Beauty, Close-up,
Getty

'Een van de dingen die je je moet afvragen voordat je gaat afvallen is wat je allergrootste zwakte is. Want als je simpelweg niet zonder een stukje chocolade kunt, dan moet je dit blijven eten,' aldus voedingsdeskundige Janet Brill.

Natuurlijk is het niet alleen maar feest en zijn er wel andere dingen die je op zult moeten geven. Maar een dieet heeft gewoonweg geen zin wanneer je het na een paar weken alweer moet opgeven, omdat je je favoriete lekkernij te erg mist. Dus verwen jezelf met één lekkernij iedere dag en je zult zien dat je je dieet veel beter volhoudt.

Verwissel een maaltijd met een smoothie

Food, Drink, Health shake, Smoothie, Milkshake, Dessert, Ingredient, Cuisine, Lassi, Dish,
Getty

We hebben tegenwoordig zoveel verschillende opties voor ons ontbijt, lunch en avondeten, dat het gemakkelijk is om de mist in te gaan. 'Maar door een maaltijd te vervangen door één of twee smoothies hoef je in ieder geval over één maaltijd al niet meer na te denken,' aldus Manuel Villacorta, oprichter en schrijver van Whole Body Reboot.

Maar let op wat je allemaal in je smoothie stopt: je slurpt al snel een hoop suiker naar binnen. 'Een gezonde smoothie moet opgebouwd zijn uit fruit, groentes en gezonde vetten zoals bijvoorbeeld avocado of chiazaden,' legt Villacorta uit.

Goed om in je achterhoofd te houden: drink in de kleuren van de regenboog. Wanneer je fruit en groentes in verschillende kleuren combineert dan weet je zeker dat je een verscheidenheid aan voedingsstoffen binnen krijgt.

Advertentie - Lees hieronder verder

Wees niet te strikt met calorieën

Arm, Fruit, Lip, Fashion accessory, Brown hair, Hand, Neck, Jewellery, Muscle, Plant,
Getty

Zodra je aan het afvallen bent, gaat bij ieder product met suiker, koolhydraten of vetten je voelsprieten uit, want: is dit wel goed voor je dieet? Helaas zijn dit vaak de etenswaren die het allerlekkerste zijn. Hoe moeilijk het ook is, probeer te bedenken dat calorieën in kleine snacks gemakkelijk optellen.

Bijvoorbeeld dat koekje bij de koffie of dat stukje kaas dat je proefde in de supermarkt. Gebruik daarom de volgende truc: wanneer je in aanraking komt met een zogeheten extraatje, geef het in je hoofd dan een beoordeling, met 0 voor mwah en 5 voor dit kan ik niet weerstaan.

Wanneer het minder dan een 4 scoort, laat het dan aan je voorbij laten gaan. Dan is het simpelweg niet de moeite waard.

Geniet van dat heerlijke glas wijn

Stemware, Wine glass, Glass, Red wine, Drinkware, Champagne stemware, Drink, Alcohol, Wine, Alcoholic beverage,
Getty

Rode wijn is heus zo slecht nog niet. Vooral als je het vergelijkt met de mierzoete cocktails die we in de zomer zo graag tot ons nemen. 'Mijn vriendinnen zijn altijd op zoek naar nieuwe cocktails, maar naar mijn mening kun je veel beter een glas wijn nemen,' aldus Michelle Sepherd, eigenaar van Westcoast Nutrition. 'Kies een kwalitatief goede fles en geniet van een mooi glas wijn in plaats van die met suiker doordrenkte drankjes. Niet alleen geeft de volle smaak meer voldoening, het leert je ook echt te genieten van de calorieën die je tot je neemt.'

Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die één of twee glazen rode wijn per dag drinken 70% minder kans op obesitas hebben. Daar proosten we op!

Let op je porties

Dish, Food, Shrimp, Cuisine, Ingredient, Scampi, Caridean shrimp, Produce, Salad, Seafood,
Getty

'Veel vrienden komen naar me toe met de vraag waarom ze niet afvallen, terwijl ze alle bewerkte levensmiddelen uit hun leven hebben verband en slechts nog biologisch eten. Mijn reactie? Waarschijnlijk ben je je taille biologisch aan het vergroten,' aldus Villacorta.

Onthoud: je kunt niet simpelweg meer van iets eten, alleen omdat het gezond is. Natuurlijk, die avocado bevat onwijs veel goede vetten, maar dat betekent nog steeds niet dat je 'm helemaal op moet eten, want hij bevat nog steeds veel calorieën. Een paar happen is al voldoende om je de voldoening te geven, dus let op je porties!

Advertentie - Lees hieronder verder

Let op: het dieet van je partner is anders dan dat van jou

Food, Dish, Junk food, Eating, Cuisine, Fast food, Ingredient, American food, Meal, Crêpe,
Getty

'Een van de meest gemaakte fouten van vrouwen is dat ze proberen het eetpatroon van hun partner hap voor hap bij te houden,' aldus Sass. En onderzoek is het met haar eens: uit een studie blijkt dat vrouwen eerder het eetpatroon van hun dinner date overnemen dan mannen. En dat houdt in dat vrouwen het aantal happen van hun eetpartner proberen bij te houden. Kijk, er is natuurlijk niks mis met een vrouw met een goede eetlust, maar wanneer je zijn eetpatroon overneemt, zul je ook zijn gewicht overnemen.

Tip: schep als eerste op. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer meerdere mensen samen eten ze grotere porties pakken wanneer de eerste persoon veel opschept.

Neem babystapjes

Food, Yellow, Lemon, Ingredient, Meyer lemon, Dish, Saucer, Cuisine, Citrus, Yujacha,
Getty

'Het is belangrijker om volhardend dan om perfect te zijn,' zo pleit Tori Holthaus, oprichter van YES! Nutrition. 'Meestal wanneer vrienden er opeens volle bak voor gaan hebben ze het na een week - of na een dag - al opgegeven.'

Om er voor te zorgen dat je je dieet langer volhoud is het raadzaam om jezelf iedere week een simpele strategie aan te wennen. 'Zorg bijvoorbeeld dat je bij iedere lunch een stuk groente eet.'

Zorg er voor dat je doelen erg specifiek zijn: het is heel moeilijk om plots gezond te eten, maar veel makkelijker om het stap voor stap te integreren.

Kies een dieetbuddy

Technology, Design, Gadget, Hand, Electronic device, Writing instrument accessory, Science, Child, Glasses, Ear,
Getty

'Veel van mijn vriendinnen proberen alleen hun eetpatroon aan te passen, omdat ze zich schamen voor het feit dat ze niet zo gezond eten,' legt Brill uit. 'Maar het vinden van hulp kan wonderen doen voor je motivatie.'

En dat is waar. Onderzoeken pleiten namelijk dat vrouwen die het gevoel hebben zich te moeten verantwoorden voor iemand, meer gewicht verliezen dan vrouwen die het alleen doen.

'Werk samen met een voedingsdeskundige, vind een digitale gezondheidscoach of vertel je collega over je dieetplannen,' adviseert Brill. 'Het maakt niet uit wie het is als het maar een ruimdenkend persoon is die je houdt aan de doelen die je stelt.'

Advertentie - Lees hieronder verder

Drink minder alcohol

Stemware, Drinkware, Champagne stemware, Martini glass, Glass, Wine glass, Drink, Tableware, Martini, Alcoholic beverage,
Getty

We vergeten vaak dat we de meeste calorieën binnen krijgen via de drankjes die we dagelijks naar binnen slurpen. Hoewel je die drie martini's binnen no time achterover hebt gegooid, heb je niet in de gaten dat je daarmee al weer 700 calorieën bij mag schrijven.

Maar we snappen heus dat het drinken van een watertje ook niet bijdraagt aan de gezelligheid. 'Bestel daarom een tonic tussen de glazen wijn of cocktails door,' adviseert Dawn Jackson Blatner, voedingsdeskundige van My Diet Is Better Than Yours. 'Daardoor voelt het wel alsof je gezellig meedoet, maar dan met minder calorieën en een minder heftige kater.'

Meer van Harper's BAZAAR
 
preview for Beauty

Beauty

micro fringe

Ja, echt: celebrities houden van dít 'rare' kapsel

model op de loewe catwalk kijkt in camera

Dít is toch echt de beste concealer

street style day 3 copenhagen fashion week aw24

Dit zijn de lekkerste parfums voor de lente

invictus games 2020 reception

Lanceert Meghan Markle een eigen beautymerk?

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder