Skip to Content

Opletten geblazen: dit doet luchtvervuiling met je huid

Een stel goede genen is mooi meegenomen. Maar al heb je de mazzel dat het verouderingsproces van binnen in slow motion bij je verloopt, je huid beschermen tegen invloeden van buitenaf is van steeds groter belang.

By Tara Vierbergen
Face, Eyebrow, Cheek, Skin, Nose, Hair, Lip, Chin, Eyelash, Beauty, pinterest
Getty Images

Dat de zon, stress en roken je huid vroegtijdig ouder maakt dan-ie is, wist je vast al. Maar steeds meer onderzoeken wijzen nu ook uit dat leven in een vervuild gebied (en welke stad is dat niet?) je huid sneller doet verouderen. Er wordt zelfs gerept dat je per decennium zomaar een jaar d'r bij krijgt door vervuilde lucht en vanaf je zestigste zelfs anderhalf jaar. En bedankt.

Fijnstof wordt door onderzoeksartsen steeds meer onder de loep genomen. Niet alleen het effect ervan als we het inademen maar ook wat die minuscule deeltjes veroorzaken als ze in contact komen met je grootste en meest zichtbare orgaan: je huid.

Wat blijkt? Luchtvervuiling veroorzaakt vooral pigmentvlekken en in iets mindere mate rimpels. Chemicaliën zoals nitrogeen dioxide kunnen je huid irriteren en vanuit die irritatie kunnen ontstekingen ontstaan. Dit zet de melanocyten ofwel de pigmentfabriekjes in je huid weer aan tot overproductie van pigment en dat leidt dus tot vlekjes.

Wat te doen? De stad vermijden heeft niet zoveel zin. Europa is daarvoor veel te verstedelijkt en dichtbevolkt, de wind zorgt er vanzelf wel voor dat ook minder drukke gebieden van de nodige fijnstof worden voorzien.

Maar gelukkig is daar de beauty-bizz die allang van deze onderzoeken op de hoogte is en daar zelf ook initiatieven toe neemt. En helpt, door slimme producten te fabriceren om je huid goed te reinigen en te beschermen.

1

De schoonmaker

Face, Product, Skin, Water, Skin care, Beauty, Moisture, Cosmetics, Cream, Cream,


Clarins Extra Comfort Anti-Pollution Cleansing Cream, belooft de huid grondig schoon te maken maar verzorgt en hydrateert ook en dat is weer goed voor een gezonde barrièrelaag, € 35,65.

2

De beschermer

Product, Skin care, Water, Cream, Eye, Lip care, Material property, Cosmetics, Moisture, Beige,

Clinique City Block Sheer SPF25, lichtgewicht en transparant filter waarmee je UV-schade beperkt. De antioxidanten in de formule beschermen tegen vrije radicalen. Doet het ook goed als make-up primer, € 27,72.

3

De reparateur

Product, Tincture, camomile, Plant, Liquid, Extract,

Skinceuticals C E Ferulic, een serum met een hoge concentratie werkstoffen die werkt op het verminderen van rimpeltjes en pigmentvlekken, € 135.

Meer van Harper's BAZAAR
 
preview for Beauty

Huid

vrouw op catwalk van fendi kijkt in camera

Dít zijn de 7 beste dagcrèmes met hyaluronzuur

model kijkt in camera

Dit zijn de 7 beste hyaluronzuurserums van 2024

vrouw in zon

De 7 beste aftersuns voor na het zonnen

model kijkt in camera

Dít zijn de beste tanning drops van 2024

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder