Twee uur nadat je parfum hebt opgedaan, ruik je 'm al niet meer. Herkenbaar? Bazaar weet raad.

Als je al jaren of maanden hetzelfde parfum draagt, kun je ongevoelig worden voor de geurmoleculen en ze uiteindelijk helemaal niet meer ruiken bij jezelf. Logisch om te denken dat het parfum niet meer werkt op jouw huid. Dat is niet zo. En het is ook niet zo dat anderen je niet meer ruiken. Weersta dus de verleiding om steeds meer van de geur op te doen waardoor je in een wandelende parfumerie verandert. Probeer anders dit eens:

1) HydrateerHet ideale tijdstip om parfum op te doen is direct na het douchen. Het warme water heeft je poriën geopend en als het goed is heb je net bodylotion opgedaan. Want hoe beter je huid is gehydrateerd des meer blijft de geur daar 'hangen'. Dit gegeven verklaart waarom de meeste mensen gevoeliger zijn voor geuren op hete, zomerse dagen met een hoge luchtvochtigheid.

Rituals Oriental Shimmer Cream, een rijke, voedende crème met cacao en als klap op de vuurpijl minuscule glimmertjes voor een feestelijke glans, € 17,50 (200 ml)

2) Spray parfum op je kledingDe manier om de houdbaarheid van je favoriete geur te verlengen is door het op je top, jas of leren jack te spuiten, volgens David Frossard, creative director van Frapin en mede-oprichter van Liquides Imaginaires. Maar hij geeft toe: 'het op je huid sprayen geeft een speciaal element aan de geur.'

Liquides Imaginaires Sancti, ofwel 'the water of goodness'. Dit niche parfum-merk is geïnspireerd op het gewijde gebruik van geuren zoals wierook. Sancti bevat bergamot, grapefruit, kardemom, cederhout, vetiver en mirre, € 168 (100 ml)

3) Kies een olie-parfumVan geparfumeerde oliën heb je het langste ruik-plezier. Oliemoleculen klemmen zich vast aan de huid en zijn minder vluchtig dan een eau de parfum of een eau de toilette waarin alcohol zit. 

Giorgio Armani Sí Huile de Parfum, iets zachter dan het origineel maar nog steeds met zwarte bes, romig hout en een chypre-akkoord, € 101 (30 ml)

4) Kies een zwaargewichtJe hoeft geen zware, intense geuren te dragen, maar kies parfums die vrouwelijke geurnoten mengen met hout (cederhout, sandelhout, oudh), iets 'dierlijks' (ambergris, musk) of specerijen (kruidnagel, peper, tonkabonen).

Bvlgari Au Parfumée Au Thé Rouge, een warme geur voor zowel haar als hem met rooibosthee, hout, roze peper, walnoot en musk, € 79 (75 ml)