Wie overdag een beetje puik voor de dag wil komen doet er goed aan nachtrust serieus te nemen. Wil het niet vlotten met de slaap? Dat zou aan een of meer van deze dingen kunnen liggen. Controleer en elimineer.

1. Je slaapt op je buik

Door op je buik te slapen haal je minder goed adem. Als je uitgerust wakker wilt worden is het beter om op je zij te slapen.

2. Je snackt voor het slapengaan

Franse kaas en een port voordat je op één oor gaat? Prima. Maar als je merkt dat je niet geweldig slaapt, skip deze lekkernijen dan eens en kijk of het iets uithaalt.

3. Je slaapt met je mobiel naast je

De blauwe lichten van je telefoon, tablet of computer activeren de hersenen en voorkomen dat je slaap diep en herstellend is.

4. Je kamer is te warm of te koud

Temperaturen boven de 24 en onder de 12 graden zijn slaapverstorend.

5. Je kamer is te licht

Licht activeert de hersenen. Zorg voor donkere gordijnen of gebruik een slaapmasker.

6. Je hebt geen vaste bedtijd

Het menselijk lichaam heeft regelmaat nodig om te weten waar het aan toe is. Als je geen duidelijk slaapschema hebt, weet je lichaam niet wanneer het in slaapstand moet komen. In het verlengde hiervan – don't kill the messenger - kan uitslapen in het weekend voorkomen dat je de rest van de week lekker slaapt.

7. Je kussen is te zacht

Voor de rugslapers onder ons: met een superzacht kussen ligt je rug niet meer in een rechte lijn. Probeer eens op je zij te liggen of koop een steviger exemplaar.