Is er echt zoiets als een body-mind connectie? Psycholoog Alice Haddon verkent de intrigerende relatie tussen ons hoofd en ons lijf. 

'Embodied cognition' is een term uit de psychologie die omschrijft hoe bewegingen onze gevoelens en gedachten beïnvloeden. Zo werd ontdekt dat als je een potlood horizontaal in de mond klemt, bepaalde spieren worden gestimuleerd die gebruikt worden bij het lachen, waardoor er pleziersignalen naar de hersenen worden gestuurd. En dat mensen die botox gebruiken tegen lachrimpels zich daarna minder gelukkig voelen.

Spieren zijn meer dan hompen vezels, ze bevatten kleine delen van ons emotionele leven en ontlokken gevoelens zonder inmenging van het bewuste brein. Ons lichaam kan een emotionele ervaring teweeg brengen; En er is onderzoek om dat te staven. Negen fascinerende voorbeelden.

1/Neem een warm bad als je je alleen voelt Uit onderzoek blijkt dat een warm bad gevoelens van sociale isolatie en eenzaamheid verdrijft. Ook blijkt uit dit onderzoek dat je eerder de goedheid van anderen inziet als je een warme kop koffie tussen je handen hebt geklemd, dan als je een ijskoffie vasthoudt. Er is groeiende consensus dat fysieke warmte gerelateerd is aan interpersoonlijke warmte. 

2/Span je spieren en boost je wilskracht Uit onderzoek blijkt dat je verleidelijk eten makkelijker kunt weerstaan als je je spieren aanspant. 

3/Spreid je armen als je pijn hebt Psychologen hebben aangetoond dat pijn beter verdragen wordt wanneer je met je armen en benen wijd staat. Vermoedelijk voel je je krachtiger door een bepaalde houding aan te nemen, waardoor je dat ook wordt. 

4/Wees opgewekt Je onthoudt dingen beter als je 'vrolijk loopt': schouders naar achteren, zwaaiend met de armen, kin in de lucht en met ferme tred.

5/ Kruis je armen voor doorzetingsvermogenMoeilijke taak? Kijk eens wat er gebeurt als je je armen kruist.Onderzoek wijst uit dat je dan makkelijker doorzet en een oplossing vindt.

6/Ga even liggen voor extra creativiteitIn dit onderzoek losten mensen makkelijker puzzels op terwijl ze lagen dan als ze stonden. Het inzicht zou al liggende gestimuleerd worden.

7/Ontspan en neem betere beslissingenUit een onderzoek blijkt dat het ontspannen van het lijf zorgt dat je informatie beter opneemt en betere beslissingen neemt. 

8/Boos? Stop eens met fronsen Uit onderzoek blijkt dat mensen die naar de zon lopen zonder zonnebril eerder boos werden dan mensen met zonnebril. De verklaring? De spieren die je gebruikt om knijpen, zijn dezelfde die je gebruikt om boos te kijken. 

9/Spring een gat in de luchtVolgens een studie wordt je letterlijk blij van springen. 

Al deze studies bewijzen wat veel mensen intuïtief al aanvoelen: ons lichaam beïnvloedt ons gevoel. Dus volgende keer als je gemoedstoestand een beetje hulp kan gebruiken, laat je lijf dan het werk doen.

Alice Haddon is een gekwalificeerd psycholoog. alicehaddon.com

>> Heb je wijnwangen of een gluten gezicht?

>> Eindelijk: eyeliner-perfectie in een paar stappen