Het nieuws stond er deze week vol van: in Nederland heerst een slaapprobleem. We slapen over het algemeen lang genoeg - tussen de 7 en 9 uur -, maar niet goed genoeg. Vooral vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Slapeloosheid

Het is natuurlijk helemaal niet zo gek dat je af en toe een mindere nacht hebt - kater, kinderen, kou, you name it - maar wist je dat er sprake is van slapeloosheid wanneer je minimaal drie keer per week gedurende drie maanden slecht in slaap komt, moeite hebt met doorslapen of te vroeg wakker wordt?

Het ontbreken van goede nachtrust is an sich al vervelend, maar chronisch slecht slapen vergroot tevens het risico op angststoornissen, depressie en dementie en op lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Dat is gebleken uit de slaapgegevens van 140.000 (!) mensen in opdracht van de Hersenstichting.

Slaapproblemen

Er zijn drie belangrijke slaapproblemen: moeilijk in slaap komen (duurt langer dan een half uur), moeite met doorslapen en vroeg wakker worden. Herken jij je in één van deze slaapproblemen? Dan is het de hoogste tijd om alles op alles te zetten voor een goede nachtrust. De beste tips voor een goede nachtrust op een rij:

1 - voor de piekeraars onder ons begint de voorbereiding 's middags al: neem overdag te tijd om na te gaan wat je 's nachts wakker houdt en probeer alvast een oplossing te bedenken voor het probleem. Is het er overdag bij ingeschoten? Schrijf dan voor het slapengaan je overpeinzingen op en leg het papier weg tot morgenochtend. Hiermee zet je je gedachten letterlijk op een rijtje.

2 - een veel gehoorde tip: een bed is om te slapen - of voor seks - maar verder hoor je er helemaal niets anders te doen dan dat. Gebruik je bed niet om in te lezen of om naar een beeldscherm te staren. Je ledikant dient louter en alleen voor je nachtrust.

3 - zet de wekker op een vaste tijd 's ochtends en wees hier consequent in. Dus óók in het weekend of na een slechte nacht. Door op vaste tijdstippen te gaan slapen en wakker te worden, kom je op de langere termijn beter de nachten door.

4 - doe het laatste uur of half uur voordat je gaat slapen iets héél anders. Iets wat je op de automatische piloot kunt doen, zoals de afwas, opruimen of een wandeling maken.

Vraag je je na het lezen van dit artikel af hoe slapeloosheid nou ontstaat? Dat is nog steeds een vraag waar ook de wetenschap geen antwoord op heeft.