Misschien heb je 't al voorbij zien komen, misschien ook niet, máár: Bazaar heeft, samen met Hearst-zussen ELLE, Cosmopolitan en Women's Health iets neergezet waar wíj trots op zijn en jíj echt iets aan hebt: The Skin Edit. In een notendop:

Text, Font, Line, Parallel, pinterest

Ontnuchterend huidadvies, kortom. Vandaag aan zet: alle feiten en fabels over scrubben, peelen en exfoliëren. Want hoe goed of slecht is dat nou helemaal? En hoe doe je 't goed?

Komt-ie.

Gloed

Een gezonde huid heeft twee kenmerken: hij is helder van kleur en straalt van binnenuit. Dit komt doordat de huidcellen mooi plat liggen en goed op elkaar aansluiten. Licht dat op dit huidoppervlak valt, wordt gelijkmatig weerkaatst met als resultaat een egale huid. Naarmate je ouder wordt, vertraagt de celvernieuwing en kan je huid er doffer uitgaan zien. Wanneer je je huid niet goed schoonmaakt, stapelen dode huidcellen zich op en voelt je huid ruw aan. Het licht kan niet optimaal reflecteren en je huid ziet er vlekkerig uit. De oplossing? Scrubben.

Huideffect

Door regelmatig de dode huidcellen weg te halen, maakt je huid sneller nieuwe cellen aan en voorkom je verstopte poriën. Dit maakt de kans op puistjes en onzuiverheden een stuk kleiner. Je poriën zullen minder opvallen wanneer je huid mooi glad is. Ook blijft make-up langer zitten. En last but not least: crèmes die je aanbrengt, trekken beter in en hebben zo meer effect.

Wat is wat?

Bang dat je huid te gevoelig is? Niet nodig, er is een scrubmethode voor elk huidtype.

Lysing: een van de zachtste manieren om dode huidcellen te verwijderen. Met behulp van enzymen worden talg en vuil losgeweekt van de huid. Je hoeft niet te wrijven om dit effect te bereiken.

Scrub: dode huidcellen worden verwijderd met behulp van de wrijving met scrubkorreltjes. Je spoelt vervolgens alles met water van je huid.

Peeling: iets intensiever dan een normale scrub. Het weekt net als lysing de cellen los maar doet dit met zuren in plaats enzymen. De zuurgraad van de werkstoffen zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag met dode huidcellen verwijdert wordt.

5 do's and dont's

  1. Scrub niet iedere dag. Vaker dan één tot twee keer per week is niet noodzakelijk en kan zelfs je huid beschadigen.
  2. Het beste scrubmoment. Voor het slapen gaan heeft als voordeel dat je huid voldoende tijd heeft om te herstellen. Het voordeel van een ochtendscrub is dat je make-up daarna beter blijft zitten.
  3. Een softe aanpak. Zacht is het sleutelwoord; wrijf de scrub dus niet met grof geweld over je gezicht maar masseer langzaam en met lichte druk op je huid.
  4. Bad microbeads. De plastic korrels (microbeads) in sommige scrubs zijn slecht voor het milieu. Ze kunnen niet goed gefilterd worden en belanden via het rioolwater in de zee waar ze een 'plastic soep' vormen. Fabrikanten als L'Oréal, Beiersdorf, Unilever, Coty en Clarins vervangen het plastic inmiddels voor duurzamere ingrediënten als rijst, zout en bamboe.
  5. Geen one size fits all. Een lichaamsscrub is grof van textuur en daarom niet geschikt voor het gezicht. De gezichtshuid is dunner en gevoeliger dan bijvoorbeeld de huid op je billen of benen. Een gezichtsscrub op je lichaam gebruiken, denk bijvoorbeeld aan je decolleté, kan dan weer wel.