Er liggen zoveel verschillende huidverzorgingsproducten in de beautyschappen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want welke crèmes moet je inslaan en wat doen ze voor je huid? Een uitleg.

1. SERUM

Nog geen serum in je badkamerkastje staan? Zonde! Een serum is dunner, vaak lichter van textuur en bevat een hogere dosis geconcentreerde werkstoffen dan een moisturizer. Zo'n geconcentreerd shotje is ideaal om huid-issues (als pigmentvlekjes, veroudering of roodheid) aan te pakken, maar niet per se om je huid tegen invloeden van buiten af te beschermen. Zie het dus als een extra aanvulling op je dag/nacht- verzorging. Scoor een serum op basis van jouw huidbehoeften. Pigmentvlekjes? Ga voor een serum met vitamine C of niacinamide. Fijne lijntjes? Anti-oxidanten gaan de gifstoffen in en op je huid tegen, wat de veroudering vertraagt. Breng aan na het reinigen van je gezicht, dus vóór je dag- of nachtcrème en klop zachtjes in je huid.

2. OOGCRÈME

Een eye-opener: de huid rondom je ogen is veel dunner en gevoeliger dan de rest van je gezicht. Op deze zones ontstaan droogtelijntjes en rimpels – helaas – ook het eerste. Smeren dus: 's ochtends en 's avonds, niet met je favo dag/nachtverzorging (want: te agressief) maar met een speciale oogverzorging. Die zijn zacht, extra mild en bevatten actieve werkstoffen (bijvoorbeeld: cafeïne, vitamine C of hyaluronzuur) om je oogzone gladder te maken, doei wallen en kraaienpootjes.

Quick tip: één drupje per oog is genoeg, dep de crème lichtjes in je huid met je ringvinger.

3. ESSENCE

Extra hydratatie nodig in de zomermaanden? Probeer eens een essence a.k.a. huidwater – overgewaaid uit Azië –, dat tussen een serum, lotion en peeling in zit. Ondanks dat een essence lichter is als een serum, hydrateert ie je huid net als een crème dankzij de vochtinbrengende ingrediënten. Het goedje verzacht (peelt) de bovenste huidlaag, waardoor de stoffen (en alles wat je erna aanbrengt) beter wordt opgenomen door de huid. De benefits: een gehydrateerd velletje inclusief stralende glow. Aanbrengtruc: breng na je reiniging, vóór je serum of tussen twee lagen moisturizer in aan. Niet smeren, maar deppen.

4. DAGCRÈME

Een dagcrème zorgt ervoor dat het vochtgehalte van je huid gedurende de dag up-to-date is en de huidbarrière gezond en sterk blijft. Investeer (met het oog op huidveroudering) in een goede moisturizer mét spf, om je huid te beschermen tegen de zon, yep óók in de winter. Gebruik een dagverzorging die bij je huidtype/behoefte past (vochtarm, dof, fijne lijntjes/rimpels). Antioxidanten, spf en hyaluronzuur hebben een anti-age effect en vormen eenmaal op je huid een beschermend schild tegen tegen luchtvervuiling, temperatuurverschillen en de zon. Breng aan op een vochtige (schone) huid, zo wordt de crème optimaal geabsorbeerd.

5. NACHTCRÈME

Je dagcrème ook als nachtverzorging inzetten? Geen. Goed. Plan. Overdag staat je huid in de beschermingsmodus, terwijl je huid 's nachts juist op standje reparatie gaat, om zichzelf te herstellen (van externe factoren als: uv-straling, pollution en wat dies meer zij) en nieuwe cellen aan te maken. Juist daarom heeft je huid 's nachts extra verzorging en bescherming nodig. Nachtcrèmes zijn vaak rijker en bevatten naast voedende ingrediënten ook meer actieve werkstoffen, zoals retinol (tegen rimpels), hyaluronzuur (vochtbooster) of niacinamide (versterkt je huid), die terwijl jij op één oor ligt je huid herstellen.

SLIM SMEREN

Hoe en in welke volgorde? De vuistregel; breng het product met de hoogste concentratie werkstoffen als eerste aan. Serums, essences, boosters gaan dus voor dag- en nachtverzorging.