Ken jij het verschil al tussen huidtype en huidconditie?

We hebben allemaal een huidtype, maar niet dezelfde huidconditie. Rara, hoe zit dat?

Meer van The Skin Edit
20 articles
Dit huidserum loopt al 30 jaar voorop in innovatie
Harper's BAZAAR +
Dit is de top-5 serums voor je huid
Bewezen: jouw huid kan er jonger uitzien
Harper's BAZAAR +

Types: for life

Met een huidtype wordt je geboren. Je kunt je huid wel in balans brengen met behulp van verzorgingsproducten en facials maar niet veranderen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vijf huidtypes: normaal, gecombineerd, vet, droog en gevoelig. Een vette huid heeft bijvoorbeeld last van te actieve talgklieren terwijl bij een droge huid de talgklieren te traag werken.

Condities: van dag tot dag

Een huidconditie wordt veroorzaakt door interne en externe factoren. Interne factoren zijn hormonen, ziektes, stress en je eetpatroon. Externe factoren zijn uv-straling, het klimaat en je lifestyle. Het is mogelijk tegelijkertijd meerdere huidcondities te hebben; je kunt zelfs van dag tot dag een andere huidconditie ervaren. De hieronder genoemde huidcondities kunnen overigens bij alle huidtypes voorkomen: een vet huidtype kan dus een vochtarme conditie hebben.

Advertisement - Continue Reading Below

Conditie: vochtarm

De vochtarme huid -niet te verwarren met het droge huidtype- wordt ook wel 'gedehydrateerde' huid genoemd. De huid heeft een tekort aan vocht. Je merkt dat aan droogtelijntjes, schilfers en roodheid rond de ogen. Cosmetische ingrediënten als hyaluronzuur en aloë vera-extract verminderen het vochttekort.

Conditie: reactief met couperose of rosacea

Word je huid snel rood? Je denkt misschien dat je een gevoelige huid hebt maar het kan ook de huidconditie couperose zijn (of in een ernstige vorm: rosacea). Hierbij zijn kleine bloed- en haarvaatjes zichtbaar verwijd of gesprongen waardoor de huid er rood uitziet. Deze conditie verergert door overmatig zonnebaden, temperatuurschommelingen, spicy eten en alcohol.

More From The Skin Edit
20 articles
Dit huidserum loopt al 30 jaar voorop in innovatie
Harper's BAZAAR +
Dit is de top-5 serums voor je huid
Bewezen: jouw huid kan er jonger uitzien
Harper's BAZAAR +
Weet jij wat er in je potje crème zit?
Trend alert: duurzame beauty is hier!

Conditie: zonbeschadigd of verouderd

Het verouderen van de huid is een natuurlijk proces maar kan door zonbeschadiging, stress en een lifestyle met roken, te weinig slaap en te veel alcohol in een stroomversnelling terecht komen. Je kunt tekenen van veroudering zoals rimpels en grauwheid vertragen met bepaalde ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan peptides, retinol (vitamine A) plus de vitamines C en E.

Conditie: onzuiverheden of acne

Onzuiverheden en acne zijn geen gevolg van een slechte reiniging of verkeerde crème. Integendeel, hormonen en een gemene bacterie zijn de boosdoeners. De plan van aanpak kan verschillen maar doorgaans worden ingrediënten als retinol, vitamine C, salicylzuur en klei met succes ingezet tegen een onzuivere huid.

Conditie: pigmentatiegevoelig

Pigmentvlekken komen op elke leeftijd voor, een voorbeeld is het 'zwangerschapsmasker' op het voorhoofd of de wangen. Maar de meeste vlekken worden vooral zichtbaar naarmate je ouder wordt. Elke dag een product met SPF (Sun Protection Factor) gebruiken is een must om pigmentvlekken te voorkomen. Ook helpen ingrediënten zoals vitamine A en C, witte thee en zoethoutextract om het teveel aan pigment te verminderen. Nadeel is wel dat je een lange adem moet hebben: pigmentvlekken zijn heel hardnekkig.