We hebben allemaal een huid en daar hoort een huidtype bij. Je huidtype is genetisch bepaald en kun je niet veranderen maar wel in balans brengen. Volgens dermatologen zijn er vijf verschillende. Vind de jouwe, kies de beste verzorging en haal zo het maximale uit je huid.

Er bestaat trouwens ook nog nog zoiets als een huidconditie, die je kunt veranderen met behulp van de juiste producten - maar daarover later meer.

Goed. Komen ze:

Normaal

Look: Glad, egale tint, fijne poriën en weinig tot geen lijntjes.

Verzorging: Blijf doen wat je doet maar pas wel op dat je je huid niet gaat verwaarlozen. Tweemaal per dag schoonmaken en een wekelijks masker is ook belangrijk voor een normale huid.

Gecombineerd

Look: Glimmend met grove poriën op de T-zone (voorhoofd, neus, kin) en een normale of droge huid op de wangen.

Verzorging: Maak je huid schoon met een mild, zeeploos product en wissel je huidverzorging af met een crème in de winter en een gelfluide in de zomer. Op een glimmende T-zone breng je een matterende dagcrème aan.

Vet

Look: Een glimmende huid met grove poriën, zichtbare mee-eters en regelmatig puistjes.

Verzorging: Te heet douchen, te vaak scrubben en producten met alcohol verergeren de talgproductie dus dat kun je beter niet doen. Een wekelijks kleimasker is veel effectiever in de strijd tegen een glimmende onzuivere huid.

Droog

Look: Je huid is dof, voelt ruw aan en je hebt soms last van schilfertjes.

Verzorging: Een droge huid heeft behoefte aan.... vet! Dit in tegenstelling tot de vochtarme (=conditie) huid. Ieder huidtype, van normaal tot vet, kan namelijk vochtarm zijn. Een droge huid vertroetel je met romige reinigers en rijke crèmes. En helaas is ook een hete douche taboe want die tast de huidbarrière aan.

Gevoelig

Look: Je huid reageert snel op interne en externe invloeden, met rode vlekjes, uitslag, jeuk en bultjes.

Verzorging: Check de ingrediëntenlijsten van je huidverzorgingsproducten om van kwaad tot erger te voorkomen. Producten zonder zeep, parfum en alcohol verdienen de voorkeur. Je kunt in de winkel vragen of je een nieuwe crème eerst op een klein stukje huid achter je oor mag proberen.

beauty, skin,