Elk ingrediënt dat een stralend strak vel belooft, is in principe al gauw favoriet. Vitamine A-zuur is zo'n ingrediënt. Het belooft niet alleen van alles, het kan ook van alles. Rimpels verminderen, bijvoorbeeld. En onzuiverheden verdelgen.

Dat vitamine A-zuur, dan wel tretinoïne, effectief is tegen acne, staat al sinds de jaren tachtig in de boeken. Per toeval werd ontdekt dat het ingrediënt óók effectief is bij huidveroudering. Gevalletje win-win, zou je zeggen. Maar pas wel op, want vitamine A-zuur is niet per se huidvriendelijk en wordt, zeker door de gevoelige huid vaak slecht verdragen. Een juiste crème met een pico bello uitgebalanceerde formule is geen overbodige luxe.

Daarbij: omdat werkzame stoffen de huid kunnen irriteren, is het belangrijk het gebruik van vitamine A-zuur langzaam op te bouwen. 'Er kunnen klachten ontstaan als roodheid, droge huid, schilfers, een branderig gevoel. Pas in dat geval het gebruik aan, anders bereik je met vitamine A-zuur precies het tegenovergestelde effect. Namelijk schade en daardoor veroudering van de huid,' aldus Dr. Jetske Ultee. Op haar blog vind je álles wat je moet weten over je huid, en over vitamine A-zuur.

Jetske tipt om vooral met een laag percentage tretinoïne te beginnen en dit twee- tot driemaal weeks aan te brengen. 'Gaat dit goed? Verhoog dan de frequentie van het gebruik. Als je elke avond 0,02% kunt gebruiken zonder dat je huid reageert dan kun je bijvoorbeeld naar een percentage van 0,05% gaan. Reageert je huid wel? Dan kun je ervoor kiezen om het percentage te verlagen of het minder frequent aan te brengen.'

instagramView full post on Instagram

Wanneer niet?

'Gebruik het liever niet 's ochtends. Tretinoïne reageert op zonlicht. Gebruik de stof 's avonds op een gereinigde en droge huid. Bij mensen met cosmetica allergie, een zeer droge huid of rosacea kan vitamine A-zuur te uitdrogend werken. Ook mensen met huidtype I en II (gevoelig voor zon) kunnen sterker reageren. Hoewel niet bewezen is dat het gebruik van crèmes met vitamine A-zuur kwaad kan tijdens de zwangerschap, ligt dit anders voor oraal gebruik van de stof (zoals bij de behandeling van acne). Daarom wordt er voor de zekerheid geadviseerd het middel te vermijden als je in verwachting bent.'

Wanneer zien we het verschil?

Het optimale resultaat van tretinoïne is te zien na acht tot twaalf maanden. Vanaf dit moment kun je ervoor kiezen om het gebruik terug te brengen naar twee tot drie avonden per week.

Ondergetekende is al een paar jaar trouw gebruiker van de Uncover-huidverzorgingslijn van Jetske Ultee, en was daarom zeer verheugd over de komst van Jetskes Vitamin A Serum - een mild alternatief voor vitamine A-zuur-crème. Bofkont dat ik er bent, mocht ik het serum testen. Een paar weken verder kan ik met de hand op het hart melden dat deze jongen echt, echt, écht ontzettend goede dingen doet voor mijn fijngevoelige en redelijk oneffen huid en durf ik 'm gerust en enthousiast aan te raden.

'In mijn nieuwe serum heb ik een unieke vorm van vitamine A 'gevangen', met de naam hydroxypinacolone retinoate. De afgelopen twee jaar zijn we ontzettend druk geweest met de juiste samenstelling, verpakking en niet te vergeten onderzoek naar de werking van het serum. Ik heb natuurlijk gekozen voor het gebruik van een zo hoog mogelijke concentratie in mijn product, zonder dat het de huid irriteert. En dit product zou niet in de lijn passen als er niet ook kalmerende en herstellende ingrediënten aan toegevoegd waren. Het Serum is daarmee een mild alternatief voor vitamine A-zuur-crème,' meldt Ultee.

Meer lezen over het Vitamin A Serum? Dat kan hier. Bestellen? Dat doe je hier! Wees er gauw bij, want het vliegt de (web)winkel uit!