Vroeger bestonden parfums louter uit natuurlijke ingrediënten. Iets anders was er immers tot de 19e eeuw niet. Daarna creëerden men in de laboratoria ook synthetische stoffen, waar heel wat scheikunde aan te pas komt. Het is dan ook een fabel dat synthetische ingrediënten per definitie goedkoper zouden zijn dan natuurlijke ingrediënten. De beste synthetische geurmoleculen zijn net zo duur als de beste natuurlijke ingrediënten. Een geweldig synthetisch ingrediënt genaamd Amberiff kost bijvoorbeeld meer dan € 1200 per pond (!).

De meeste parfums zijn samengesteld uit een mix van natuurlijke en synthetische ingrediënten. Want dit is wat ze doen.

Natuurlijke ingrediënten:

  • houden langer stand op de huid en maken een parfum gelaagder.
  • veranderen meer mee met de omgeving waardoor een geur bij iedereen weer anders ruikt en dus persoonlijker wordt.
  • bloemen en planten zijn net als wijn, afhankelijk van de grond en het klimaat waar ze groeien, ruiken ze anders. Jasmijn uit Grasse heeft een heel andere geur en geeft weer een heel andere dimensie dan jasmijn uit India.
  • maken een geur rijker en voller.

Synthetische ingrediënten:

  • geven vorm en structuur aan een geur.
  • kunnen bepaalde natuurlijke ingrediënten een zetje geven zodat ze beter tot een recht komen. Jacques Guerlain had in 1889 als eerste door dat aldehyde als een oppepper werkte voor de andere ingrediënten. Coco Chanel stopte ditzelfde molecuul in haar N⁰5 om de tuberrose en jasmijn uit Grasse een verkwikkende 'lift' te geven.
  • zijn volgens sommige neuzen essentieel om een mooie balans te brengen in een geur.
  • zijn soms beter dan de natuurlijke variant; bloemen als gardenia, hyacint en pioenroos kunnen niet natuurlijk verkregen worden en dan biedt het vindingrijke laboratorium uitkomst. Dit gaat ook op voor illegale dierlijke geurnoten als ambergris en musk die prima in een reageerbuisje nagebootst kunnen worden. En in Miu Miu's eerste parfum is natuurlijke jasmijn en roos gemixed met synthetische groene noten om de geur van lelietjes-van-dalen na te maken.

Maar er zijn ook parfumeurs die uitsluitend werken met natuurlijke ingrediënten zoals Abel Organics Vita Odor, een collectie geuren gemaakt van 100% natuurlijke materialen om volgens de makers 'een unieke geur achter te laten bij ieders lichaamschemie en die zich ook nog eens ontwikkelt en verandert gedurende de dag.'

Of createurs waar juist uitsluitend synthestische ingrediënten de voorkeur hebben zoals bij parfum-rebel Geza Schoen, de maker van Escentric Molecules. Want volgens hem zit het geniale van een geur vooral in de samenstelling van de moleculen.

Vier toppers

1. Miu Miu L'Eau Bleue, de nieuwe telg in de Miu Miu familie geeft je het gevoel van het ontluikende, prille lentegevoel. Je ruikt lelietjes-van-dalen met een vloeg kamperfoelie, € 83,33 (50 ml).

2. Dior J'Adore in Joy, bevat Arabische jasmijn en tuberroos uit Grasse en een fleur-de-sel noot uit het lab om de geur een zoutige-frisse vleug te geven, € 114 (100 ml)

3. Abel Organic Vita Odor Red Santal, bestaat uit 6 natuurlijke en waar mogelijk ook biologisch geteelde ingredienten: kruidnagel, peper, bergamot, gember, tijm en Oost-Indisch sandelhout, € 98 (50 ml).

4. Molecule 04 en Escentric 04, bevat Molecule 04 niets anders dan Javanol, een sandelhout molecuul met een verrassende frisheid. Escentric 04 is geinspireerd op de grapefruitachtige accenten in Javanol en bevat daarnaast nog roze peper, een shotje marihuana en vier rozenmoleculen, € 130 (100 ml).