Steffie (26): 'Heeft het zin om botox preventief te gebruiken zodat ik geen rimpels krijg?

Marguerite: 'Het komt in de kliniek niet heel vaak voor dat we het verzoek krijgen om iemand preventief te behandelen, maar de vraag 'heeft het zin als d'r nog geen rimpel bij je te bespeuren valt, om alvast een spuitje botox te nemen?' leeft wel bij zo'n 20% van de mensen die onze klinieken bezoeken. In Nederland zijn we qua preventief behandelen met botox gelukkig een stuk terughoudender dan bijvoorbeeld in Amerika. Sterker nog, bij Doctors at Soap behandelen we niet preventief tegen rimpels. Waarom? Botox werkt namelijk zo: botulinetoxine is een eiwit dat de zenuw blokkeert, zodat de spier geen bericht meer krijgt om aan te spannen. Het vermindert dus de werking van de spier. Hierdoor zal de spier de huid minder trekken en vouwen. En dit zorgt weer voor minder of geen rimpels (afhankelijk van de hoeveelheid botox eiwit). Als je spieren überhaupt nog geen vouwen maken in de huid, levert het ook geen effect op als je de werking van de spier dus minder maakt. Immers, er gebeurde al niets en na de behandeling gebeurt er ook niets. Zodra een arts je preventieve botox adviseert, wegwezen… En check altijd of een arts aangesloten is bij de NVCG (Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde). Deze artsen moeten voldoen aan allerlei protocollen en eisen.

Wanneer heeft een spuitje dan wel zin? De eerste lijnen in het gezicht verschijnen over het algemeen rond de dertig jaar. Bij een enkeling zie je in de twintig al de eerste 'statische' lijnen die blijven staan. Meestal komt dat door familiare aanleg (oké, bedankt mam!). Statische lijnen zijn lijnen die in de huid blijven staan en zichtbaar zijn als de spier zich niet beweegt. Zodra je deze statische lijnen ziet, heeft het zin om die te behandelen. Die eerste lichte lijnen zijn ook zo weer weg met een beetje botox. Bij Doctors at Soap werken we daarbij altijd volgens het No Trace Face-principe, wat inhoud dat je gezicht nog best mag bewegen met botox. Graag zelfs. We willen alleen de spierkracht iets verminderen, zodat de spier niet de hele tijd die lijnen in de huid duwt. Daarom werken onze artsen met eenheden botox in plaats van zones. Het is een precieze manier van doseren, waardoor het resultaat altijd natuurlijk blijft. Met beweging dus!

Kortom: zijn er nog geen statische lijnen zichtbaar? Dan heeft een botoxbehandeling niet zoveel zin. Want als de huid nog niet vouwt, hoef je ook niet de spierkracht te verminderen. Als ik dit uitleg op mijn spreekuur begrijpen mensen dat gelukkig snel. Verreweg de meeste vrouwen willen een gezond en fris uiterlijk en niet een strak getrokken gezicht.'