Wat is het?

Een ayurvedische massage waarbij in een continue stroom warme olie over je voorhoofd druppelt. Om precies te zijn over je ajna chakra, ook wel beter bekend als het derde oog. De plek die staat voor een hogere bewustzijn en intuïtie. En al lig je op een massagetafel onder comfortabele handdoeken en heeft de hele setting verdacht veel weg van een gewone massage, deze behandeling 'masseert' vooral je geest. Een uur lang stroomt heel zachtjes olie uit een koperen pot die boven je hoofd hangt. Doordat je met je hoofd wat naar achteren gekanteld ligt stroomt de olie via je haar weg naar een bak op de grond.

Wat doet het?

To-ta-le ontspanning. Ik ervoer iets wat ik nog nooit eerder had meegemaakt, alsof ik heel ver weg was. Waar dan wel? Geen flauw idee... en ik sliep niet. Maar het zou me niet verbazen dat ik zonder het in de gaten te hebben buiten m'n lichaam ben getreden. Of iets wat daar dan zwaar op lijkt. Want ooit echt ervaren heb ik dat uiteraard nooit. Freaky? Nee dat niet. Het voelde als een kilometers diepe ontspanning. En dat kan ik iedereen aanraden.

Waarom zou je het willen?

Om je hoofd tot rust te brengen. Vooral als je dat eens op een andere manier wil meemaken dan bijvoorbeeld tijdens een yin-yoga les of meditatie-oefening. Ook kan de behandeling helpen bij gevoelens van angst, depressie, (post-traumatische) stress en slaapproblemen. Vooral als je veel vliegt en daarmee je slaap-waakritme flink is verstoord, kan een aantal Shirodhara-sessies van pas komen.

Waar moet je rekening mee houden?

Er komt met gemak een liter plantaardige (sesam of kruiden) olie uit zo'n pot en dus ook in je haar. Reken op zo'n 5 wasbeurten voordat het eruit is. Tip: verdeel eerst de shampoo over je haar voordat je het nat maakt, zo krijgen de reinigende stoffen al wat grip op de olie. Overigens wordt aangeraden de olie niet direct na de behandeling uit te spoelen maar het nog een tijdje in te laten trekken. Trek dus oude kleding aan, of neem het mee zodat je daarin naar huis kunt.

Waar kun je het doen?

Shirodhara wordt nog niet op heel veel plekken in Nederland gedaan. Ik heb 'm mogen ervaren bij YogaFest Studio in het Amsterdamse Westerpark. Het Conservatorium Hotel biedt in de spa een Third Eye Massage aan.