Je had het inmiddels vast door, dat (hardnekkige) buikvet raak je niet 1-2-3 kwijt. Er is nog steeds geen pil, oefening of dieet waarbij je buik als sneeuw voor de zon verdwijnt. Saai maar waar is dat wat wel helpt bestaat uit een gebalanceerd dieet en regelmatig sporten.

Nu denk je misschien: hé maar ik leef eigenlijk best al een tijdje zo maar heb nog steeds dat buikje. Dan wordt het wellicht tijd om je eens wat vaker om te draaien in bed. Huh? Het loont in ieder geval om je meer bewust te worden van je slaappatroon.

Hoe meer je slaapt, hoe minder vet je lichaam opslaat

Onderzoek toont aan dat bij te weinig slaap (wat dat qua tijd exact inhoudt is voor iedereen anders, maar vaak weet je wel dat het wéér een te korte nacht was), je vetcellen het vermogen kwijtraken om goed te reageren op het hormoon insuline. En dat heb je nou net nodig om je energiehuishouden en – opslag mee te reguleren. Kortom: je vetcellen hebben ook hun slaap nodig om goed te functioneren. Bovendien heeft insuline ook invloed op de hormonen die je eetlust controleren: leptine en ghreline. Is leptine verantwoordelijk om je hersenen te laten weten dat het wel genoeg is geweest met eten en je dus vol zit, ghreline vertelt je brein juist dat je trek hebt (en wordt niet voor niets het hongerhormoon genoemd).

Wanneer je niet genoeg slaapt, daalt het leptine-niveau in je lichaam terwijl het ghreline-hormoon juist stijgt. Wat weer verklaart waarom je overdag de neiging hebt (te) veel te eten zonder dat het bevredigend is. Speelt ook nog mee dat je meestal niet naar een bos wortels grijpt als je een dipje hebt, maar naar eten die je meteen een energiekick geeft zoals de welbekende Mars. Hierbij komt het hormoon insuline dan weer om de hoek kijken, want die bepaalt of het voedsel wordt gebruikt voor directe energie of wordt opgeslagen als vet. Eet de verkeerde dingen en de kans op dat laatste is het grootst.

De nieuwe Clean Sleeping trend die Gwyneth Paltrow aanzwengelt kan dus wel eens de manier zijn naar een gezondere leefwijze.

Te beginnen bij: je vetcellen ook eens een goede nachtrust wensen. Trusten!