Als het aankomt op haren wassen, zijn de beweringen schier oneindig. Er bestaan mensen die hun haren precies nooit wassen (wat heel goed schijnt te zijn, maar toch vriendelijk bedankt), er bestaan mensen die hun haar iedere dag wassen (wat heel slecht schijnt te zijn, maar 't riekt wel fris), en er bestaan mensen die hun haar regelmatig wassen (gulden middenweg is de beste weg, toch?).

Dan zijn er nog de euvels:

  1. Haren knippen
  2. Haren kleuren

Want wanneer en hoe vaak moet je dat ook alweer doen? Me dunkt wat een toestanden. Tijd om de lucht voor eens en altijd te klaren.

1. Wasdag

Dun haar: dun haar kun je het beste om de dag wassen. Dit zorgt ervoor dat je haar niet te vet wordt en je geeft natuurlijke oliën genoeg tijd om hun werk te doen.

Medium tot dik haar: om de drie dagen tot een keer in de week. Dikker haar doet er langer over om natuurlijke oliën te absorberen, en ziet er daardoor ook minder snel vet uit. Wat je óók kunt doen, is een keer in de week een masker nemen.

Chemisch beschadigd haar: Aangeraden wordt om het haar te wassen gebaseerd op de conditie van het haar. Wat je kunt doen is conditioner gedurende de nacht inhouden, en slapen met een douchemuts op. Op deze manier bescherm je je kussen, plus: je lichaamswarmte draagt bij aan de werking van de conditioner.

2. Hoeveelheid shampoo?

Een druppel met ongeveer de grootte van een twee euromunt. Breng het product aan bij de wortel en laat het enkele minuten inwerken. Zorg dat je alle producten goed uitspoelt, anders blijft je haar vet.

3. De schaar erin

Schouderlengte en korter: om de lengte te behouden kun je je haar het beste om de zes weken knippen.

Haar tot over de schouders: om de twaalf weken

Nog een tip: wil je je lange manen eígenlijk liever niet knippen, onthoud: hoe langer je wacht met knippen, hoe verder je haarpunten splijten, en hoe meer er dus van afgeknipt zal moeten worden. Dus om dit te voorkomen kun je het beste om de acht tot twaalf weken de punten bijknippen.

4. Hoe slecht zijn een föhn, stijl- en krultang eigenlijk?

Het is prima om deze apparaten een paar keer per week te gebruiken. Maar als je dit elke dag doet, kun je er vrij zeker van zijn dat het je haar beschadigd.

Tip: gebruik een hittebestendig serum of spray bij het steilen, föhnen of krullen van je haar.

5. Je haar verven

Alles geverfd? om de 4 weken bij laten werken.

Highlights: om de 6 tot 8 weken.