'Rethinking periods,' is het rake zinnetje dat de verpakkingen van Yoni siert. Raak, want als het op onze periods aankomt, dan valt er inderdaad nog een en ander te rethinken. Ga maar na: hoe vaak staan we nou helemaal stil bij de ingrediënten die we vinden in producten als tampons? Het gros doet dat welgeteld nul keer. Eigenlijk best gek, gezien het een product betreft dat wordt gebruikt door miljóenen vrouwen. Nog gekker: er zijn geen specifieke regels over wat er vermeld moet worden op de verpakkingen van maandverband en tampons.

Geen goede zaak vinden Mariah Mansvelt-Beck en Wendelien Hebly. En dus kwamen zij met een alternatief: Yoni, maandverband en tampons gemaakt van duurzaam katoen. Helemaal biologisch afbreekbaar en vrij van plastic en parfum. 'Whats in the box, is on the box,' staat er op het doosje. 'Wij zien onze verpakking als een middel om mensen te inspireren, en erover te praten. Er zijn per dag een half miljard vrouwen ongesteld in de wereld, hoe bizar is het dat we het nauwelijks hebben over de kwaliteit van maandverband?,' aldus Mariah.

'Wij willen het taboe dat er nog altijd op menstruatie rust, doorbreken, en vrouwen er bewust van maken dat ze een keuze hebben in de producten die ze gebruiken.' Hoe ze dat doen? Met humor, onder andere. Kijk Cycle Stories maar 'ns, een video die Yoni maakte in samenwerking met filmmakers Ine & Sanne en waarin de menstruatiecyclus op kleurrijke wijze wordt uitgelegd:

Goed. We mogen het meer over de tampon hebben, dus. En realiseren dat we een keuze hebben, want laten we wel wezen: chemicals are not for pussies!

Meer informatie over Yoni vind je hier.