Soms heb je het gewoon ontzettend druk. Dat het ten koste gaat van je slaap neem je dan ook maar gewoon op de koop toe. Desnoods sla je een nacht over. Want wat voor nut hebben die luttele uurtjes die nog over zijn. Nou, heel veel dus. Volgens De Wetenschap en de Volkskrant is te weinig slaap nog altijd beter dan totaal geen slaap.

Op het moment dat we wakker zijn, maakt ons lichaam adenosine aan. Een stof die ervoor zorgt dat ons functioneren minder scherp wordt. Wanneer je te lang wakker bent, kan een grote hoeveelheid van dit hormoon zorgen dat je minder goed kunt nadenken, praten of zelfs letterlijk in slaap valt. Enkel een diepe slaap zorgt dat het wordt afgebroken.

Emeritus hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof vertelt dat te lang wakker blijven het stomste is dat je kunt doen. Hoe lang men wakker kan blijven is niet precies bekend. Kerkhof zegt wel dat ratten doorgaans na negen dagen onafgebroken waakstand het hoekje om gaan. Gelukkig is nog geen mens zo gek geweest dat uit te proberen.

Een knalfuif of nachtvlucht op de planning? Een IBO (Inspectie Binnenkant Oogleden) is dan juist een aanrader, ook al is het maar een paar uur. Kerkhof stelt voor dat je het beste in de avond even kunt gaan liggen. 'Bijvoorbeeld van acht tot tien uur, dan zit je mooi op het juiste moment van het circadiane ritme. In die eerste slaapperiode kom je in je diepe slaap, dan breek je de adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken.'

Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie. Het houdt je adenosinepeil weliswaar voor korte duur laag, maar is in gevallen van nood een goede tussenoplossing.