Dokter Farid Kazem

'Dat rolletje bij je beha, boven je knie of die hardnekkige lovehandle kun je wegkrijgen door je vet te laten bevriezen. Coolsculpting heet deze techniek. Vet kan niet tegen kou. Door vetcellen te bevriezen gaan deze kristalliseren en zo worden die cellen vervolgens door je lichaam afgevoerd. Voorgoed. En dat is het grote verschil met vetcellen die je kwijtraakt door te lijnen, die vetcellen nemen alleen af in volume waardoor je slanker wordt maar ze zitten er nog steeds. Zodra je stopt met je dieet nemen de vetcellen weer in omvang toe. Nu moet je na een coolsculpting behandeling ook niet opeens (extreem) veel meer of calorierijk gaan eten. Dat je geen vet meer kunt opslaan in een behandeld gebied, bijvoorbeeld je buik, betekent niet dat je geen vet meer kunt opslaan op bijvoorbeeld je heupen die je niet hebt laten behandelen.

Je kunt het bevriezen eigenlijk overal op je lichaam doen, precies op de plek waar je dat hardnekkige vetrolletje weg wilt hebben (en dat dus maar niet verdwijnt door te sporten of te lijnen). Denk aan je buik, lovehandles, heupen, binnenkant van je benen, knieën en je rug.

De behandeling wordt niet gedaan bij mensen die extreem gevoelig zijn voor kou zoals bij de ziekte van Raynoud. Ook is het niet bedoeld om obesitas (overgewicht) mee te behandelen. CoolSculpting is een medische behandeling en mag alleen onder toezicht van een gekwalificeerde arts worden gedaan.'

Meer informatie over het bevriezen van vet vind je op www.kazem.nl

Ralph Moorman

Ingenieur levensmiddelentechnoloog en gezondheidscoach.

'Plaatselijk vetverbranden lukt haast niet door te trainen. Heel veel buikspieren doen om buikvet te verliezen heeft niet veel effect. Wat meer invloed heeft op de verdeling van het vet over je lichaam zijn hormonen. En die zijn wel een beetje te veranderen door je levensstijl aan te passen. Oestrogeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat het vet meer op je heupen en benen beland. Het fenomeen 'zadeltas' kan komen door genetische aanleg of door een te veel aan oestrogeen ten opzichte van testosteron in je lichaam. Oestrogenen maak je zelf aan maar kunnen verhoogd worden door xeno- of pseudo-oestrogenen die je door je voeding binnen kunt krijgen. Of het kan zijn dat je lever oestrogeen niet meer goed afbreekt. Je lever heeft hiervoor groente nodig. En dan heb ik het niet over 2 ons groenten, maar 400 tot 500 gram per dag. Dit stimuleert de afbreek. Opvallend goed hierin zijn koolsoorten zoals boerenkool en broccoli.

Lovehandles zijn het resultaat van het hormoon insuline. Op die plek in je lichaam zitten nou eenmaal toevallig veel insuline-receptoren. Steeds meer mensen zijn insuline-resistent, wat betekent dat het hormoon niet meer zo goed functioneert en de glucose-stofwisseling reguleert. Resistent kun je worden als veel stress hebt, inactief bent en veel suikers binnenkrijgt. Je ziet het soms ook bij jonge meiden die verder slank zijn, maar wel lovehandles hebben. Misschien doordat ze veel frisdrank drinken. Met het aanpassen van je levensstijl, kan de vetverdeling op je lichaam veranderen.'

Meer informatie over hormonen en de invloed op je lichaam vind je op: dehormoonfactor.nl