Hoe blijft je huid stevig en stralend? Rust, reinheid, regelmaat – een een shotje hier en een tubetje daar. Bazaar sprak drie huid-experts.

Rust

Jetske Ultee, onderzoeksarts in cosmetische dermatologie:'Om je huid zo goed mogelijk in conditie te houden, zit er maar een ding op: zorgvuldig smeren! 90% Van de huidveroudering ontstaat door de zon. Daarom is zonnebrandcrème wat mij betreft de ultieme antirimpelcrème. Daarnaast kun je het beste producten gebruiken zonder irriterende stoffen als parfum of een hoge concentratie alcohol. Deze ingrediënten tasten de barrièrefunctie van je huid aan, waardoor hij vatbaarder wordt voor invloeden van buitenaf. Het gevolg? Een droge huid, roodheid, meer onzuiverheden en uiteindelijk ook meer rimpels.

Zonnebrandcrème is de ultieme antirimpelcrème.

In hoeverre je rimpels krijgt, is niet te voorspellen. Rimpels en verslapping hangen samen met het verlies van elasticiteit en collageen. Dat is voor een deel genetisch bepaald, al spelen er meer factoren mee, zoals zon, roken, voeding, stress en luchtvervuiling. Als je ouders altijd hebben gerookt en veel zon hebben gezien en jij doet het tegenovergestelde, dan is de kans groot dat je minder rimpels en huidverslapping krijgt dan zij.

Om het collageen in je huid op peil te houden, zou ik een cosmetica-ingrediënt bijna verplicht willen stellen: vitamine C. De werkzaamheid ervan op je collageen is door verschillende onderzoeken aangetoond. Bovendien kan het ook acne en pigmentvlekken verminderen. Let er wel op dat een crème met vitamine C luchtdicht is verpakt: het hoort in een ondoorzichtige tube of pompflacon te zitten. Het is namelijk een antioxidant die snel zijn werking verliest bij contact met zuurstof, licht en vocht. Verder dient de concentratie vitamine C minstens 4% te zijn.

Je huid vaart er meteen wel bij als je stopt met roken. Als roker krijg je niet alleen meer rimpels rondom je mond, door de toegenomen vrije radicalen wordt je huid ook dikker en krijgt hij een ongezonde, gelige kleur. Zelfs als je lange tijd hebt gerookt en stopt, verbetert de conditie van je huid nog flink. Doe ook rustig aan met suiker en alcohol, want dat zijn slechte koolhydraten die rimpels veroorzaken. Ze gaan een verbinding aan met bepaalde stoffen in je huid en beschadigen zo je collageen en elastine. Volgens een onderzoek in de British Journal of Dermatology wordt het versuikeringseffect zichtbaar vanaf je vijfendertigste.

Tot slot: voorkom langdurige stressperiodes, want die maken je huid snel ouder. De groei van vrije radicalen in je lichaam nemen toe, waardoor je genetische materiaal versneld afgebroken wordt. Daardoor stoppen cellen eerder met delen, waardoor je huid veroudert. Zoek dus bewust ontspanning op.

Reinheid

Helena Bosch-Ruesink, manager Akasha-spa in het Conservatorium Hotel: 'Je huid in topconditie houden? Wat me vaak opvalt is dat mensen weinig investeren in reinigen. Of niet goed weten hoe ze het moeten doen. Ze plenzen water in hun gezicht, gaan wat met zeep in de weer en dat was het. Dat droogt je huid enorm uit. Met zo'n reinigingsritueel doe je de werking van elke dure crème teniet. Vergelijk het met een goed wasmiddel: daarvan blijft je kleding langer mooi. Een droge huid ontstaat vaak door verkeerde reiniging. Dunne lijntjes bij je ogen of op je voorhoofd lijken op rimpels, puur doordat je huid daar vochtarm is. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je poriën vrijmaakt van vuil. Liefst door een crème- of gelachtige reiniger aan te brengen op een cottonpad, water is eigenlijk niet nodig. Zet zowel een cleanser op je wastafel als in je douche, zodat je niet vergeet om je huid te reinigen. Ook in de ochtend is dat belangrijk, want als je slaapt, worden afvalstoffen afgevoerd die op je huid blijven liggen.

Met een verkeerd reinigingsritueel doe je de werking van elke dure crème teniet.

De tweede stap, een toner, wordt vaak overgeslagen. Dat is jammer, want het zorgt ervoor dat de ph-waarde van de huid weer in balans komt. Je huid staat de hele dag bloot aan invloeden als wind, airconditioning en verwarming, waardoor de ph-waarde uit balans raakt. Dep een toner met je handen op je gezicht en klop hem vervolgens met je vingers in. Het is meteen een mooi moment voor een massage. Toner kan een beetje prikken, maar dat is een teken dat de zuurgraad weer in balans komt.

Qua verzorging raad ik altijd een serum aan, zeker om lijntjes te verminderen. Een serum trekt veel dieper en sneller in de huid. Daaroverheen gaat dan je dag- of nachtcrème. Gebruik overdag een crème met spf. De meeste foundations zijn weliswaar voorzien van een factor, maar make-up blijft op de oppervlakte van je huid liggen, terwijl een crème dieper intrekt. Tot slot is je voeding van groot belang. In onze spa werken we samen met sport- en yoga-instructeurs en healthcoaches die voedingsadviezen op maat kunnen geven. Je huid is je grootste orgaan, het is belangrijk om hem van meerdere kanten te behandelen: holistisch dus.'

Regelmaat

Jani van Loghem, cosmetisch arts bij Doctors Inc.: 'Injectables gebruik ik om de beste versie van iemand tevoorschijn te halen. Ik wil iemand eruit laten zien zoals diegene zich voelt en dat is vaak niet vermoeid of chagrijnig. Fillers kunnen een duidelijke rimpel opvullen, maar ik gebruik ze liever volumeherstellend. Als je ouder wordt neemt het volume in je gezicht af, vooral bij je slapen en op je voorhoofd boven je wenkbrauwen. Het is een natuurlijk gevolg van botverlies. Gezichten worden er hoekiger door, en lijnen harder. Als je op die plekken volume terugbrengt, herstel je al snel de jeugdige anatomie. Al doen we in onze kliniek niet alleen aan botox en fillers. We kiezen voor een complete benadering, compleet met een goede huidverzorging en lifestyle-advies. Vrij nieuw zijn crèmes die zijn samengesteld op basis van je DNA. Persoonlijker wordt het niet. Via een speekseltest bekijken we wat genetisch de zwakke punten zijn van je huid. Is hij droog, gevoelig, heb je pigmentvlekken, is de collageenproductie niet optimaal of worden afvalstoffen niet goed afgevoerd? Voor elk huidprobleem bestaan de juiste ingrediënten. Ik ben vooral fan van peptides, die als signaalstof werken. Heb je bijvoorbeeld sterke spieren in je gezicht, dan ontstaan er vaak ook sneller expressierimpels. Doordat een peptide het stofje arginine overbrengt die de spierzenuw blokkeert, trekt hij minder samen. Een soort botox-effect, eigenlijk. Sommige mensen hebben een huid die extra snel veroudert, doordat hij minder in staat is om vrije radicalen zoals UV-licht op te vangen. Een huid die goed kan ontgiften is dus superbelangrijk. Daar zijn dan weer andere peptides voor, die het detoxen bevorderen. Kijk, je DNA verandert nooit. Maar je kunt de verzorging van je huid wel afstemmen op je leeftijd, en de fase in je leven.

Voor elk huidprobleem bestaan de juiste ingrediënten.

Om je lichaam van binnenuit te verzorgen, bieden we infusies aan. Dat zijn hoge doses vitamineshots, die via een infuus je lichaam ingaan. Zo hebben we een basis-infuus, dat vooral uit vocht bestaat en interessant is voor (top)sporters. Het wellness-infuus is rijk aan antioxidanten en geven je huid een mooie gloed. Het herstel-infuus is een ideale oppepper als je een kater hebt: een uur later blaak je werkelijk van de energie. Op lange termijn werken de infusen ook ontstekingsremmend. Het voordeel boven supplementen is dat een infuus direct in je bloedbaan komt en je de maximale concentratie aan vitamines krijgt.'

Voor in de beautycase

Diverse crèmes, maskers en formules helpen ons de tijd te stoppen:

iDDNA

Iedere huid is uniek, en verdient dus een persoonlijke aanpak, zo is de filosofie achte het Zwitserse iDDNA. En dus wordt er voor het samenstellen van jouw crèmes heel CSI een wangslijmmonster afgenomen, zodat op basis van jouw dna plus een vragenlijst de huidverzorging op maat gemaakt. Jouw genen weten immers 't best te vertellen waar je huid aan toe is.

Prijzen vanaf €185. www.IDDNA.nl.

Mádara

Mádara Age Recovery: je huid terugbrengen naar tien jaar geleden, dat zou leuk zijn. Deze herstellende mix van tien droge oliën bevat actieve antioxidanten van zwartebessenzaad, sint-janskruid en duindoornolie die de huid beschermen. De rozenbottelolie zit vol Pro-Retinol A en werkt antiverouderend.

€ 46, www.madaracosmetics.nl.

Dior

Dior Hydra Life Jelly Sleeping Mask: een goed gehydrateerde huid is veel beter in staat om weerbaar te zijn tegen invloeden van buitenaf. En blijft zo langer in goede conditie. Dit gelmasker verandert in een waterige substantie zodra het met de huid in contact komt. Het belooft acht uur lang hydratatie. Combineer dit met acht uur slaap en dan wordt je helemaal fris wakker.

50 ml € 70,50, www.dior.com.

Chanel

Chanel Hydra Beauty Flash: soms wil je gewoon direct resultaat. Deze balsem hydrateert, maakt de huid egaal en laat lijntjes en poriën à la minute minder opvallen. Kan in de plaats van je dagcrème of als oppepper gedurende de dag.

30 ml € 55, www.chanel.com.