Lijkt een simpel klusje en het is vaak zo gepiept, maar wie het reinigen verkeerd aanpakt heeft bijzonder weinig profijt van die cleansing. Daarom: alle do's en don'ts voor je op een rij.

Do: kiezen voor de juiste reiniging

Wellicht een open deur, maar volgens dermatoloog Dr. Sam Bunting is deze eerste stap o zo belangrijk. 'Heb je een gecombineerde huid, kies dan voor een reinigingsmiddel op gelbasis,' adviseert Bunting.'Voor de vettige huid gebruik je een schuimvariant en voor de droge huid kun je het beste voor een reinigingsmiddel op crèmebasis kiezen, om de huid zo goed mogelijk te hydrateren.'

Do: goed hydrateren

Dé tip van iedere dermatoloog: hydratatie, hydratatie, hydratatie. Gebruik je een gel of schuim? Breng het dan aan op een natte huid en laat het een minuutje intrekken voordat je het eraf spoelt. Liever een lotion? Laat hem dan nog net iets langer zitten, dan krijgen de bestandsdelen in de lotion namelijk de tijd om het vuil en de overtollige oliën af te breken.

Don't: te heet wassen

Best fijn natuurlijk, dat warme water op je gezicht, maar het kan ook schade aanrichten. Wie zijn gezicht namelijk regelmatig wast met te heet water kan de natuurlijke oliën wegwassen, met een droge huid tot gevolg. Kies dus altijd voor lauwwarm water.

Don't: reinigen met watjes

Ze lijken zo'n uitkomst, die watjes om je gezicht mee te reinigen. Geen water nodig en je make-up is er in een mum van tijd af. Maar (!) die watjes blijken zo handig nog niet, vaak verplaats je het vuil er enkel mee. Laat die watten dus achterwege en kies voor een cleanser.