Doodgegooid worden we met fabels en feiten over gezond eten. Fabels en feiten die een week later weer worden ontkracht, bijgesteld, aangepast, om even later weer te worden tegengesproken of anders te worden opgetekend. Kort gezegd: we snappen er geen jota meer van. Dus klopten we aan bij Renée Vervoorn, samen met manlief Guy van der Reijden experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van gezond eten, aangezien ze samen hun eigen bedrijf in zogeheten clean meals hebben. Wat zoiets betekent als gezonde maaltijden voor hen die op hun voeding letten. Gezond ja, en zonder gedoe, want zo op te warmen. We legde Renée wat feiten en fabels voor.

Er is niets mis met koolhydraten

'Er is zeker niets mis met koolhydraten! Veel mensen denken dat je van teveel koolhydraten te dik wordt. Je wordt echter te dik van te veel calorieën binnen krijgen. Dat kunnen koolhydraten zijn, maar dat kan ook zijn omdat je te veel vetten of eiwitten binnenkrijgt. In zo goed als al het voedsel - en vooral in snoep, koek en fastfood- zitten wel koolhydraten, daarom vallen veel mensen flink af als ze minder koolhydraten eten. Dat komt dus doordat je überhaupt minder eet, niet per se door minder koolhydraten.'

Suiker is het Grote Gif

'Je lijf ziet suiker uit een suikerklontje hetzelfde als suiker uit een appel of een volkoren boterham. Het enige verschil is dat in natuurlijke producten ook nog veel meer andere goede stoffen zitten dan in geraffineerde suiker. Mensen die zeggen dat suiker gif is, bedoelen toegevoegd suiker. Maar suikervrij eten is eigenlijk onmogelijk: het zit in vrijwel alle plantaardige natuurproducten. Ikzelf eet ook vrijwel geen geraffineerde suikers, maar wel fruit, volkorenbrood, dat soort dingen. Ons lijf maakt daar ook suiker van. Het is wel belangrijk dat iedereen snapt hoe het zit met suiker.'

Brood is de dood

'Deze stelling komt uit het boek De Broodbuik. Van brood ga je natúúrlijk niet dood. Veel mensen met een mening over voeding stappen over het feit heen, dat er over de hele wereld enorm veel onderzoek wordt gedaan naar voeding, humane energetica, allergieën, en meer van dat. Als iedereen van brood dood zou gaan of ziek zou worden, zouden er echt wel wetenschappers zijn die massaal afraden brood te eten! Veel mensen minderen met brood en gaan daardoor afvallen. Uit studies blijkt dat als je afvalt, je sneller geneigd bent te gaan bewegen en sporten en daardoor voelen mensen zich beter. Komt het fijne gevoel omdat ze minder brood zijn gaan eten of doordat ze gezonder zijn geworden? Ik denk het laatste. Let wel: mits je een echte glutenallergie hebt. Dan kan je van (onder meer) brood wel serieus ziek worden, natuurlijk.'

We kunnen heel goed zonder zuivel

'Melk is voor jonge koetjes en niet voor mensen, wordt wel eens gezegd. Inderdaad, de caseïne-eiwitten uit zuivel worden langzaam en soms moeizaam afgebroken in onze spijsvertering, maar kunnen zeker onderdeel zijn van een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. In 'het Westen', en zeker in Nederland, bestaat het voedingspatroon van heel veel mensen voornamelijk uit granen (brood) en zuivel. Omdat deze twee basisproducten altijd en overal te krijgen zijn, goedkoop zijn en iedereen vindt het lekker. Wij raden sterk aan om meer groenten, eiwitten en andere bronnen van koolhydraten dan alleen granen te eten. Dus eet wat magere yoghurt of kwark en van een cappuccino op z'n tijd word je ook niet slechter. Al zijn er inmiddels veel melkvervangers die ook een cappuccino heerlijk doen smaken.'