De risico's van overgewicht op hartfalen, dichtslibbende aderen en verhoogd cholesterol zijn inmiddels wijd bekend. Nieuw is dat het hebben van ernstig overgewicht ook zo z'n uitwerking op de hersenen heeft. Sterker nog: een teveel aan vet kan je hersenen doen verschrompelen. 

Mensen met overgewicht vertonen meer leeftijdgerelateerde daling in hun hersenenactiviteit dan slanke mensen doen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Neurobiology of Aging.

Na het analyseren van 527 volwassenen ontdekten de onderzoekers dat mensen met overgewicht (met een body mass index van meer dan 25) minder zogeheten white matter in hun hersenen hadden dan mensen met een BMI van minder dan 25 dat hebben. White matter is een soort beschermweefsel rondom de zenuwen in de hersenen, dat verschillende gebieden van de hersenen met elkaar verbindt en zorgt voor de communicatie ertussen. Het helpt je, gebruik makend van  met alles uit het geheugen, om snel na te denken.

Dit weefsel krimpt met de leeftijd, maar dat proces sneller lijkt te gaan bij mensen met overgewicht, bemerkte hoofdonderzoeker Lisa Ronan, van de Universiteit van Cambridge. Sterker nog: het brein van de mensen met overgewicht kwam overeen met het brein van mensen die 10 jaar ouder waren dan de proefpersonen. 

Een mogelijke verklaring: overtollig vet weefsel kan bepaalde eiwitten creëren, die de nodige schade aan de hersenen toe kunnen brengen. Eerder onderzoek toonde al aan dat overgewicht ook kan leiden tot verhoogde kans op dementie.