Het aanbod natuurlijke cosmetica groeit vrolijk verder. Maar wat is het verschil met synthetische cosmetica en wanneer is iets 100% natuurlijk?

Natuurlijk versus synthetisch

De term 'natuurlijk' op een potje verklapt uiteraard al een hoop. Het spul is (voor een deel) gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals planten, kruiden , bloemen of besjes. 

Synthetisch wil zoveel zeggen dat de stofjes door een mens zijn gemaakt, meestal in een laboratorium. Het één is niet per definitie beter voor je huid dan het ander. Er zijn genoeg natuurlijke stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de huid en allergische reacties kunnen geven. 

Maar je kunt er wel van uitgaan dat natuurcosmetica het allerbeste wat deze aardbol qua heilzame planten te bieden heeft, wil gebruiken en respectvol omgaat bij de productie ervan.

Waar staan de termen 'natuurlijk', 'biologisch', 'non-toxic' en 'duurzaam' bij cosmetica dan voor?

De aanduiding 'natuurlijk' zegt niet zoveel, als er niet ook een kwaliteitskeurmerk aan is verbonden. Met een BDHI of Ecocert-symbool op een product weet je dat er een minimaal percentage natuurlijke ingrediënten in zit. 

Zonder zo'n keurmerk kan zomaar de helft van een 'natuurlijk' product uit synthetische stoffen bestaan. Alle natuurcosmetica die onder zo'n milieukeurmerk zoals Ecocert valt is grotendeels ook van gecontroleerde biologische afkomst.  Non-toxic is een nieuwere aanbeveling die op menig potje prijkt. 

Als producenten dat erop zetten, bedoelen ze dat er geen chemicaliën zijn gebruikt die een giftige reactie in het lichaam teweeg kunnen brengen. Zoals het verstoren van je zenuwstelsel, je hormoonhuishouding overhoop gooien of zelfs de dood tot gevolg hebben. Zowel natuurlijke als synthetische cosmetica kan dus het label non-toxic dragen. 

En natuurlijk of niet-natuurlijk, ze hebben te maken met dezelfde veiligheidseisen. De meeste natuurcosmetica wordt duurzaam geproduceerd, maar dat hoeft niet. Het kan ook zijn dat ze alleen qua formule en samenstelling natuurlijk zijn, maar verder totaal geen sjoege geven over de productiemethode, verpakking, het transport van de producten en de werkomstandigheden van de werknemers. Synthetische cosmetica kan best duurzaam gemaakt zijn, dus met zo min mogelijk impact op de leefomgeving.

Een kwestie van goed de verpakkingen scannen, misschien nog wat keurmerken googlen en dan vallen er genoeg bewuste keuzes te maken die in je beautystraatje passen.