Mooi, het is nu ook wetenschappelijk bewezen: in ieder van ons schuilt een couch potatoe. Dat blijkt uit een schrijven van Jonathan Shaw in Harvard Magazine.

Het moderne mensenlichaam is gemaakt voor effectief rennen, zo concludeert hij op basis van eerder onderzoek door bioloog Daniel Lieberman. Hoe hij tot die conclusie kwam? Door het analyseren van de anatomie van het menselichaam: de kortere tenen en hielbotten en de mogelijkheid tot afkoelen door het zweten. Daarbij legt hij de nadruk op effectief hardlopen, wat zoiets betekent als hard rennen uit nood.

'De mens is gemaakt om zoveel te bewegen als nodig, om te overleven. De voorouders van de moderne mens leefden als jagers en verzamelaars. Eten was vaak schaars, dus rust was de sleutel tot het behoud van energie voor overleving en voortplanting. Met andere woorden: mensen zijn geboren om te rennen, zij het zo weinig mogelijk.'

Of, zoals Lieberman verwoordt: 'Geen enkele jager ging joggen om te joggen. Ze deden het omdat het noodzakelijk was. Zonder reden rennen zou onverstandig zijn.'

Helder. De mens is dus eigenlijk gemaakt om rust te nemen, totdat actie noodzakelijk is. Om aan eten te komen, bijvoorbeeld, of om naar een ander huis te trekken.

Denk daar maar aan, de volgende keer als jij weer totaal geen zin hebt om van die bank af te komen om te gaan sporten.