Flossen en tandenstoken: het zijn de twee dingen waar elke mondhygiënist je bijna religieus aan probeert te krijgen, want het zou tandplak drastisch verminderen.

In ieder geval flossen blijkt nu dus helemaal niet zo effectief te zijn als altijd wordt gedacht. Jeff Don, reporter bij Associated Presssprak met de American Dental Association, en concludeerde samen met hen dat de effectiviteit van flossen 'weak evidence' heeft. Zelfs de US Federal Government geeft toe dat 'the effectiveness of flossing had never been researched, as required.'

Dit is niet de eerste keer dat de effectiviteit van flossen in twijfel wordt getrokken. Eerder al concludeerde The Cochrane Database of Systematic Reviews'there's weak, very unreliable evidence from 10 studies that flossing plus toothbrushing may be associated with a small reduction in plaque at 1 and 3 months.'

Donn merkte verder op dat verschillende onderzoeken 'gedateerde onderzoeksmethodes' hanteerde, of te weinig mensen gebruikten voor hun onderzoek. Nog een kanttekening die Don plaatst: de meesten weten niet hoe ze goed moeten flossen en gebruiken een verkeerde techniek, waardoor de effectiviteit van het flossen verloren gaat (ze maken een 'zagende' beweging, in plaats van met het flostouw verticaal op en neer te gaan tussen de tanden).

Wat dan de waarheid is over flossen? Baat 't niet, dan schaadt het niet, maar laten we vooral niet doen - zeker als je het niet met aandacht doet - alsof het een wondermiddel is om je tanden plakvrij te houden.

Toch maar wel dat halfjaarlijkse bezoek aan de mondhygiëniste brengen dus, óók als je elke dag keurig flost.

Bron: ELLE