Zwoele zomeravonden: we krijgen er - en terecht - geen genoeg van, maar je nachtrust is wel mooi de pineut. Omdat we het wel uit ons hoofd halen je memorabele zomeravonden afhandig te maken voor te adviseren wat meer te slapen, dachten we je beter van dienst te kunnen zijn om je te tippen hoe het maximale te halen uit minimale slaap. Proost!

1. Houd je hoofd koel

Een koele lichaamstemperatuur bevordert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Experts raden dan ook aan om de temperatuur in de slaapkamer tussen de 16 en 18 graden te houden: niet te warm, niet te koud.

2. Zo donker als de nacht

Slapen doe je natuurlijk het best in het donker. Klinkt als een inkoppertje, maar wist je bijvoorbeeld dat gesloten ogen alsnog 20 procent licht doorlaten? Daarom is het zaak écht al het licht je kamer uit te bannen. Een oogmasker is daar natuurlijk ideaal voor en eentje met lavendelgeur helpt je helemaal goed op weg naar dromenland.

3. Laat crèmes het harde werk doen

Wanneer je krap zit in tijd komt een volledig verwenmoment al snel in het geding. Juist daarom is het slim je huid 's nachts aan het werk te zetten. Dat doe je met slimme nachtcrèmes die ervoor zorgen dat jij met een stralende huid wakker wordt. Estée Lauder Advanced Night Repair Serum (€60,75 for 30ml) staat deze klus op het lijf geschreven

4. Snoep verstandig

Ieder excuus voor een avondsnack is mooi meegenomen, vinden wij zo. En als je dan net voor het slapengaan nog ergens graag je tanden in zet, dan het liefst in een sappig banaantje. Bananen zijn namelijk een bron van magnesium en kalium, die beide een ontspannend effect hebben op je lichaam en geest.

5. Daar zit een luchtje aan

Waaraan? Aan je slaapkamer, natuurlijk. Want wist je dat geur gelinkt is met je breins behoefte om te slapen? Een kalmerende geurolie plaatsen in je kamer is dus zo'n gek idee nog niet. Jasmijn is een natuurlijk kalmerende geur, bergamot bevordert ontspanning en lavendel helpt angstgevoelens te onderdrukken. Breng de geurolie aan op bepaalde drukpunten voor een optimaal effect.

6. Telefoondetox

Meer dan iedere andere vorm van licht, beïnvloedt blauw licht - inderdaad, zoals het licht dat uit onze telefoon straalt - de hoeveelheid melatonine aanwezig in ons lichaam. De korte golflengte van het licht kan daarnaast het lichaam laten denken - door je circadiaanse ritme (je natuurlijke slaapritme) te verstoren - dat het buiten nog steeds licht is. En dat kom je nachtrust alles behalve ten goede, dat snap je.

Echter hebben de slimmeriken bij Apple daar iets op gevonden. Telefoons waarop iOS 9.3 is geïnstalleerd, hebben een speciale Night Shift-modus wat de lichtuitstoot van je telefoon aanpast van een blauw naar een warm roodachtig licht. Kun je heel verantwoord tóch nog even op je telefoon kijken voor het slapengaan.

van: ELLE