Van yoga krijg je een mooi lichaam en ruimte in je hoofd – vandaar de hype. Afkomstig uit India staat yoga oorspronkelijk voor het pad naar spirituele groei. Ook niet verkeerd, naast een strak lichaam. Maar welke yogastijl kies je als beginner? Wat is vinyasa, en wat is yivamukti?

Ashtanga

Atletische types vinden hun draai bij deze lichamelijk uitdagende en krachtige yogastijl. Ashtanga betekent letterlijk acht takken en verwijst naar de acht paden van yoga die naar verlichting leiden, zoals onder meer meditatie, concentratie en ademhaling.De vaste serie houdingen doe je altijd in dezelfde volgorde, en je slaat geen pose over. Dat kan op de Mysore-wijze, waarbij je de serie uit je hoofd en in je eigen tempo doet. Zie dit als een individuele training - waarbij docenten rondlopen die je zo nodig corrigeren. Veel persoonlijke aandacht dus. Je kunt ook een geleide klas volgen, die door een leraar wordt geleid. Welke manier je ook kiest: de bewegingen gaan op het ritme van je ademhaling. Dat kalmeert het zenuwstelsel. Het reinigt je lichaam, en je werkt aan je kracht, uithoudingsvermogen en souplesse.

Vinyasa

Vinyasa staat voor 'ademgesynchroniseerde beweging'. De bewegingen volgen je ademhaling, net als bij Ashtanga. Je beweegt soepel van de ene houding in de andere, maar het is een van de energiekste stijlen. Het staat vaak ook op het rooster als vinyasa flow of power yoga. Wat het anders maakt dan Ashtanga yoga: er is geen strikte volgorde van de houdingen, waardoor elke les anders is. En meestal wordt er muziek gedraaid. Voor debutanten kan vinyasa wat snel gaan. Maar dat is ook afhankelijk van de voorkeur van de docent.

Iyengar

Beheers je de techniek van yoga graag zo loepzuiver mogelijk? Dan is dit een vorm die je wel eens kan liggen. De Indiër Bellur Krishnamachar Sundararaja (B.K.S.) Iyengar ontwikkelde rond 1935 deze yogastijl die hij steeds meer verfijnde, tot aan zijn 96ste.Iyengar richt zich tot in detail op de goede uitvoering van de houdingen. Je houdt de pose net zo lang vast totdat je die helemaal gefinetuned hebt. Hierbij maak je gebruik van hulpmiddelen zoals dekens, blokken, banden en touwen. Deze props maken sommige houdingen meteen een stuk gemakkelijker voor de minder flexibele mens. Ook goed voor hen die kampen met een blessure.

Yin yoga

Deze zachte en rustige vorm van yoga is afkomstig uit de Taoïstische filosofie, en werkt in op de vrouwelijke (yin) energie. De meeste poses doe je zittend of liggend op de mat. Je blijft soms tot wel acht minuten in een pose. Dit doe je om het dieper gelegen bindweefsel soepel te maken en het zorgt voor een algeheel gevoel van loslaten. Insiders noemen deze stijl ook 'slaapyoga'. Niet dat het de bedoeling is dat je tijdens de les gaat liggen tukken, maar het is wel heel ontspannend. Ben je een slechte slaper? Volg dan 's avonds eens een yin-les en rol daarna je bed in. Diepe slaap gegarandeerd.

Jivamukti

Een yogastijl die geliefd is bij sterren (Madonna, Gwyneth, Sting). Jivamukti staat voor 'bevrijding tijdens leven'. Het verbindt de lichamelijke kant van yoga met de spirituele kant ervan. Elke maand is er een ander thema, dat door alle Jivamukti's ter wereld gevolgd wordt. Het kan over houdingen gaan zoals achteroverbuigen, of over meer spirituele zaken als 'identiteit'. De poses doe je op een vloeiende manier en altijd op muziek. Ook chanten, ademhalingsoefeningen en meditatie zijn vaste prik tijdens de les. Voor wie? Iedereen die graag lichamelijke inspanning combineert met filosofische verdieping.

Kundalini

Geef je graag je spirituele kant alle ruimte? Dan is Kundalini misschien wel wat voor je. Het staat ook bekend als de yoga van het bewustzijn. De nadruk ligt op je chakra's, de energiecentra in het lichaam. Met de Kundalini-oefeningen open je die chakra's om de energie beter te laten stromen. Tijdens de les is er veel ruimte voor zelfobservatie. Naast je lichaam gebruik je ook volop je stem tijdens ademhalingsoefeningen en bij het zingen van mantra's.

Bikram & hot pod yoga

Voor saunaliefhebbers kan een Bikram of hot yoga wel eens de favoriete yogastijl zijn. Het is een vrij statische, rustige vorm van yoga waarbij je altijd dezelfde 26 houdingen twee keer doet. De uitdaging zit 'm in de temperatuur, tussen de 38 en 40 graden. En dat is fijn voor je spieren, want alle houdingen gaan dan net wat gemakkelijker. Flink zweten reinigt. Nieuw,hot en overgewaaid uit Londen is Hot Pod yoga, waarbij je een Vinyasa-les in een tot 37 graden verwarmde opblaastent doet (hotpodyoga.com).

Thaise yogamassage

Luie bui? Je kunt je ook in flexy yoga-houdingen laten uitrekken door een masseur. Bij deze massage ligt de nadruk op stretchen en drukpunten, en het staat daarom ook wel bekend als yoga for lazy people. Het voordeel is dat je er wel ontspannen van raakt maar niet loom. Je wordt er eerder energiek van, net als van een vinyasa-les. De eigenaresse van de Aveda Day Spa in Amsterdam heeft in Chang Mai de fijne kneepjes van deze techniek geleerd. Deze yogamassage is dan ook nieuw op haar spamenu (dayspa.nl).

Tips voor beginners

  • Volg de eerste paar keer een beginnersles - je wil niet meteen een blessure.
  • Geef het de tijd. Pas na zo'n zes lessen kun je beoordelen of yoga überhaupt iets voor je is. Probeer verschillende yogastijlen uit en varieer met leraren om de les te vinden die bij je past.
  • Je hoeft niet lenig te zijn om met yoga te beginnen. Als je het regelmatig doet, word je er wel soepel van. En sterk!
  • Je bent geen kluns. Niemand is meteen fantastisch in yoga.
  • Wil je weten of je les krijgt van een gedegen en gediplomeerde yogaleraar die ook verstand heeft van hoe je lichaam anatomisch in elkaar zit? Kijk dan of de leraar een bij de Yoga Alliance geregistreerde opleiding heeft gevolgd.
  • Op reis? Dan zijn sites als yogajournal.com of thehouseofyoga.com handig. Daar staan video's op zodat je 24/7 een yogales kunt volgen. Ook slim: maak jezelf de zelfstandige Ashtanga-serie eigen en je hebt alleen een mat en een goed stel hersens nodig.
  • Yoga leren tijdens je vakantie? Check happysoultravel.nl, yogaonline.nl, seedsofyoga.nl en delightyoga.nl/retreats voor yogaretraites.