Jahaa, we wéten het: smeren is het devies, of de zon nu uitbundig schijnt of niet. Maar hoe werkt die zonnekracht nu eigenlijk, en waar dienen we op te letten? Nog één keer en in alle volledigheid leggen we het uit.

Zonkracht

Op een fles zonnemelk staat altijd UV-A en UV-B. Even een opfrisles: UV-A is de straling die diep in de huid dringt, tot het bindweefsel. Dat kan de collagene- en elastinevezels schaden. Verliezen deze vezels hun veerkracht, dan zakken ze in, en krijg je rimpels. UVA gaat door het water, de wolken en door ramen heen, nog zo'n 70%. Ook in de auto ben je dus niet veilig.

UV-B dringt minder diep door – tot in de opperhuid. Het zet je huid aan tot het aanmaken van pigment. Als je je er niet goed tegen beschermt, verbrand je, simple as that. UV-B is het sterkst in een warm klimaat en in de zomer. Vooral het strand is gevaarlijk, want zand weerkaatst 80% van het UV-licht (gras maar voor 5%). Een parasol beschermt niet voldoende; de helft van de UV-stralen bereikt je in de schaduw. Verder: hoe hoger de berg, hoe meer UV. En: zowel UV-A als -B kunnen huidkanker veroorzaken.

Smeer slim

Slechts zo'n 10% van het daglicht bestaat uit UV-A en -B. De resterende 90% bestaat uit infrarood- en zichtbaar licht. Dr. Olivier Doucet van Lancaster: 'Dankzij zichtbaar licht kun je kleuren onderscheiden, maar het heeft ook een mindere kant. We ontdekten dat het licht tot diep in de huid komt en schade aanricht bij de huidvezels. We hebben de Full Light Technology ontwikkeld om de huid tegen alle vormen van licht te beschermen; het zit in de Sun Control en Sun Beauty Collectie van Lancaster.'

Smeer vaak

Moet je nu echt om de twee uur de crème opnieuw aanbrengen? Hangt er vanaf hoe je dag eruit ziet. Ben je de hele dag buiten, dan is het antwoord ja. De actieve ingrediënten van een SPF breken namelijk af bij daglicht. Vooral op kantoor? Dan kun je ervan uitgaan dat de zonnecrème die je 's ochtends opsmeerde nog voldoende bescherming biedt op de weg terug naar huis. Mits je een goede laag met factor 30 hebt aangebracht.

Smeer dik

Om een zonnecrème volgens de Europese Colipa-standaard het label waterresistent te mogen geven, wordt het uiteraard getest. Dermatoloog Marcus Muche werpt hier een verfrissende blik op: 'Veel mensen weten niet dat zo'n test vaak gedaan wordt bij slechts twintig mensen. Bovendien wordt de crème alleen op de rug uitgeprobeerd, daar waar je huid dik is. Daar gaat-ie in een laag van 2 mg per vierkante cm huid op. En dat is veel, in de echte wereld smeren mensen slechts een kwart daarvan. Sla gerust liters zonnecrème in en smeer je er vervolgens kwistig en veelvuldig mee in, dan ben je pas echt goed beschermd.'

Hoofdzaak

Op het droge is een hoed vaak al voldoende om je haar te beschermen tegen de zon. Maar duik je het water in, dan is een zonnefilter geen slecht idee. De chloor- en zoutkristallen van water werken als een vergrootglas voor UV-stralen en die verzwakken weer de proteïnestructuur van je haar, drogen het uit en verminderen de elasticiteit, waardoor het sneller breekt. Een stylingproduct of serum met UV-filter beschermt tegen de schade, en zorgt ervoor dat je gekleurde haar niet vervaagt. Easy does it.