Kleinere parfummerken groeien in populariteit. En dat valt allemaal te verklaren. Helemaal in lijn met de hang naar authenticiteit en gepersonaliseerde spullen, willen vrouwen (en mannen trouwens ook) origineel zijn, ook in hun parfum. En dus niet iets opsprayen waar hun vrienden, familie en collega's ook naar zouden kunnen ruiken. Een groeiende groep heeft daar zelfs (veel) meer geld voor over. Met dit gegeven stellen we je graag vijf niche parfummerken voor.

Memo Paris Lalibela GOEDpinterest

Memo Paris
Dit merk was voorheen alleen verkrijgbaar in speciaalzaken, boetieks, salons en via hun eigen website. Sinds drie maanden kun je de Memo wereld ten volle in je opnemen op de Parijse Rue de Cambon nummer 24. Precies, de straat waar ooit het imperium van Chanel begon. Daar zit Memo's allereerste eigen boetiek. En die is in een chic thema-jasje gestoken.

'De reis is de bestemming', luidt het motto van Clara Molloy, oprichter van Memo. Haar reisverslagen zijn de inspiratiebron voor de inmiddels 23 parfums. In de winkel uit zich dat door prachtige crèmekleurige koffers die als toonbank voor de parfums worden gebruikt. Iconisch zijn Lalibela en de gehele Leather collectie (Irish, French, Italian & African Leather). De nieuwste aanwinst is Marfa, naar de kunstenaarsenclave in Texas.

Odejopinterest

Odejo
Odejo is het parfum van GQ's voormalige fashion director Jo Levin. De geur is gebaseerd op een olie die ze ergens een keer op vakantie had gekocht. Ze smeerde haar zongebruinde huid er mee in en iedereen die ze tegenkwam, merkte op dat ze zo lekker rook en wilde weten wat het was. En zo ontstond Odejo, fonetisch voor - en lekker creatief aan elkaar geplakt- Eau de Jo.

Mirko Buffini Haikupinterest

Mirko Buffini
Mirko Buffini is een vrij jong parfumhuis uit Florence. Oprichter Mirko komt uit de mode en dat zie je terug in de verpakking. Zelfs een sample (die vrij royaal is en de titel 'proefmonstertje' verre van overstijgt) gaat in een kasjmieren zakje. De geuren klinken eerder Oosters dan Italiaans. Een van de bekendste is Haiku, geïnspireerd op de Japanse dichtkunst. Naast een goede dosis filosofie en kunstzinnigheid houdt Mirko er ook van te prikkelen en dat uit zich in parfum-namen als: Gods, Klito en Moxi.

Miller Harris La Fumee Classicpinterest

Miller Harris
Een Haute Parfumerie van Londense bodem. Lyn Harris is een van de weinig klassiek in Grasse geschoolde neuzen buiten Frankrijk. Ze werd dan ook niet meteen toegelaten tot het prestigieuze parfum-instituut in Zuid-Frankrijk. Maar door al haar ziel en zaligheid in haar geurcomposities te leggen en deze aan te bieden aan de docenten aldaar, werd ze serieus genomen en kwam er een collegestoel voor haar vrij. Na haar opleiding begon ze met op maat gemaakte parfums voor haar klanten en liep daarmee voorop in de trend om zo origineel mogelijk te parfumeren. Vijftien jaar later richtte ze Miller Harris op. De geuren kenmerken zich door een klassieke basis met een eigentijdse 'afdronk.' Lyn is trouwens weer een nieuw project gestart die meer teruggaat naar hoe ze ooit begon: Perfumer H Bespoke Fragrances.

Atelier Colognepinterest

Atelier Cologne
Colognes staan bekend als verfrissend en vluchtig, bij Atelier Cologne wilden ze daar iets van maken met meer staying power. Daarom creëerden oprichters Sylvie Ganter and Christophe Cervasel maar meteen een hele nieuwe olfactorische familie: de cologne absolue. In hun Collection Originale zijn hoge concentraties van citrussen gemixt met andere pure en natuurlijke ingrediënten. Hun nieuwste lijn is de Collectie Oriënt, vijf geuren die je meevoeren van Azië naar het Midden-Oosten. De travel sprays komen in een luxe lederen huls, en om het zo persoonlijk mogelijk te maken kun je daar je naam in laten graveren.