Als je enigszins bewust bezig bent met wat je zoal op je huid smeert, kijk je naar de kleine lettertjes op je pot crème. Vaak is dat abracadabra, zeker als je geen natuurkunde hebt gestudeerd. Daarom verklaart Bazaar nader.

Lancôme Absolue Precious Cells Revitalizing Care Silky Cream (€ 190, 50 ml)

Een volle, romige crème die 'inflamm'aging' tegen wil gaan, ofwel ontstekingsreacties in de huid die voor (vroegtijdige) veroudering zorgen. Op de lijst met ingrediënten siert een stevige line-up van scheikundige termen. Maar wat doen deze? Naast ingrediënten als water en glycerine, vind je ook:

1) Synthetic wax Een kunstmatige wax, dus in het laboratorium gemaakt. Wordt vaak gedaan om een bijenwax na te bootsen. Het bestaat uit verschillende plantaardige oliën en doet dienst als bindmiddel voor de andere ingrediënten. Bovendien maakt het crèmes stabiel en dus stevig.

2) Hydroxypropyl tetrahydropyrantriol Ofwel Pro-Xylane. Een voor Lancôme iconisch ingrediënt dat ze ontdekten in 2006. Het is een suiker-proteïne die de glycoaminoglycans in je huid stimuleren. En die zijn weer nodig voor de stevigheid en veerkracht tussen de cellen waardoor je huid niet – vroegtijdig – verslapt.

3) Orbignya Oleifera seed oil Het is de olie geperst uit de zaden van de Babassu-palm. Het werkt als een vochtvasthouder en versterkt de barrièrelaag van de huid.

4) Hydrogenated Jojoba oil Hierbij is de olie door een scheikundig proces van vloeibaar naar semi-vloeibaar of een vaste substantie gemaakt, zodat de crème op kamertemperatuur stabiel blijft. Jojoba is een gewas dat groeit in de woestijn, de zaden van de struik bevatten maar liefst zeventien aminozuren (bouwstoffen voor de huid) en is rijk aan vitamine E. Het werkt hydraterend en verzachtend.

5) Tocopheryl Acetate Een antioxidant. En wel een vitamine E die gewonnen wordt uit plantaardige bronnen zoals sojabonen, broccoli en noten. Acetate geeft aan dat het ingrediënt ingekapseld zit totdat het met de huid in aanraking komt. Het zit vaak in anti-huidverouderingscrèmes om het bindweefsel te versterken.

6) Adenosine Een stof die in alle lichaams- en plantencellen zit voor de communicatie tussen je cellen zodat deze goed functioneren. In crèmes is dit zeer fijne poeder vaak afkomstig uit gist en het zou een ontstekingsremmende werking hebben.