Dit wordt je nieuwe favoriet.

Hij is eigenzinnig, timmert ruim 35 jaar aan de weg, voelt feilloos aan wat vrouwen mooier en het vrouwelijke silhouet nog vrouwelijker maakt, showt alleen als-ie ook echt iets te laten zien heeft, doet alles op z'n eigen tempo en het juiste moment. En dat is knap. Heel knap.

2015 bleek het juiste moment voor zijn eerste parfum: Alaïa ParisOui, van Azzedine Alaïa. Het parfum is vrouwelijk, elegant, zacht en met een verrassend contrast - maar daarover later meer.

Bazaar was bij het diner en de onthulling van het parfum in huize Alaïa in Parijs. Tijdens het diner worden we getrakteerd op zinderende flamenco-optredens. De ontwerper, omringt door z'n dierbare vrienden, waagt na het dessert ook wat danspassen. Het feest gaat vervolgens los. In dus Alaïas huis, dat een immens en industrieel pakhuis uit de 19e eeuw betreft waar de ontwerper alles heeft samengebracht wat hij lief heeft: zijn atelier, wat een knoeperd van een ruimte is (en met het glazen dak een perfecte showlocatie); zijn huis; kantoor; boetiek; hotel met drie suites en een kunstgalerie.

Voor het ontwikkelen van zijn eerste parfum verzamelde Azzedine een team van acht experts. Sommige van hen waren al vrienden, anderen werden het gedurende het proces. Zoals Marie Salamange, de neus van het parfum: 'Werken met meneer Alaïa was ongewoon. We hadden veel direct contact met hem. Dat is niet altijd gebruikelijk bij het ontwikkelen  van een designerparfum. Het voelde heel rijk om op deze manier te werken. Er was geen deadline, dat was ook verrassend anders.'

'Een nieuw soort frisheid die tegelijk zacht en vrouwelijk is,' antwoordt Marie op de vraag wat 'm kenmerkt, die eerste geur. 'Het is een vertaling van de verkoeling die Azzedine Alaïa ervaarde als het heel warm was in Tunesië en zijn oma water plensde op de muren om het in huis wat op te frissen.' Hoe dat precies ruikt? Kom 1 augustus ruiken op de parterre van de Bijenkorf in Amsterdam! Vanaf 09h30 staat-ie voor je klaar. De eerste 250 bezoekers krijgen van Bazaar een verrassing. Op naar Dam 1!

Er hoort trouwens een ontzettend prachtig filmpje bij Alaïa's parfum: