We kennen allen het sprookje Assepoester. De goede fee tovert een pompoen om in een koets en een verscheurde jurk in een prachtjapon. Maar - ook in sprookjes is er altijd een maar - dit aanbod is slechts 24 uur geldig. Norman Rowe, een plastisch chirurg uit New York, speelt de laatste tijd steeds vaker deze rol van goede fee. Met een nieuwe techniek, InstaBreast genaamd, geeft hij vrouwen binnen 20 minuten een vollere beha, maar ook hier geldt: binnen 24 uur is de betovering uitgewerkt.

Rowe's methode blijk uiterst simpel: hij kiest een stuk huid naast de tepel waarna hij, nadat het gebied is verdoofd, vervolgens een halve liter steriele zoutoplossing - in feite zout water dus - in het borstweefsel spuit. Hij manoeuvreert de naald in verschillende posities, zodat de borst gelijkmatig wordt vergroot. De zoutoplossing wordt opgenomen in de bloedstroom, waardoor het effect ongeveer 24 uur merkbaar zal zijn. Rowe legt daarnaast uit dat de zoutoplossing uiterst veilig is; het is dezelfde vloeistof die je krijgt toegediend wanneer je bij uitdroging aan een infuus wordt gelegd.

Hoewel sommige doktoren suggereren dat de InstaBreast-methode simpelweg een rage is, is het lastig om te ontkennen dat de methode zeker potentie heeft (denk even aan die honderden vrouwen die geen moment twijfelen om stoffen in hun gezicht te laten injecteren). En ook het verlangen naar een grotere cupmaat lijkt steeds meer toe te nemen. In Amerika alleen al werden in 2013 313.327 borstvergrotingen uitgevoerd en maar liefst 137.233 borsten gelift. 'Vrouwen willen een decolleté,' aldus Rowe. 'En deze methode is snel.'

Snelle resultaten, dat was precies waar de 28-jarige Shavon Jovi op zat te wachten. Als model en beginnend actrice was Jovi ontzettend geïnteresseerd in de behandeling en dus toog ze naar Rowe om verscheidene injecties in haar cup 23A te laten spuiten. Het effect was gelijk merkbaar: haar cup A was veranderd in een cup C. 'Ik twijfel al heel erg lang over een borstvergroting,' legt Jovi uit. 'Eerst schrok ik een beetje toen ik ze zag, maar ik vond mijn nieuwe cup meteen geweldig.' Binnen twee dagen had ze haar normale borstomvang weer terug (hoe snel de behandeling uitwerkt, is afhankelijk van hoe snel je lichaam de vloeistof afbreekt).

Maar waarom zou je kiezen voor deze razendsnelle methode? Zoals velen van Rowe's patiënten, wilde Jovi als het ware een grotere cup uitproberen voordat ze een echte borstvergroting zou ondergaan. 'Maar het wordt ook gedaan voor speciale gelegenheden, zoals een bruiloft, een verjaardag of vakantie.'

Toch is niet iedereen louter enthousiast over de behandeling en zoals bij iedere medische ingreep zijn er risico's en bijwerkingen aan verbonden. Aangezien de huid van de borsten wordt ingeprikt met een naald, kunnen er blauwe plekken ontstaan. En zoals met alle behandelingen waarbij er in de huid wordt binnengedrongen, kunnen er infecties optreden. Sommige doktoren merken ook andere negatieve aspecten op, zoals het mogelijk oprekken van de huid wanneer de behandeling te vaak wordt uitgevoerd. Rowe acht het voorkomen van dit gevolg onwaarschijnlijk. 'De huid moet veel langer en vaker worden opgerekt om blijvende schade aan te richten,' legt hij uit.

Heidi Waldorf, een dermatoloog uit New York, is het met hem eens. 'Zolang het effect van korte duur is, zal de huid gewoon weer terugkeren naar z'n normale omvang.' Maar ze geeft toe dat, mocht je steeds vaker voor de behandeling kiezen en een grotere dosis nemen, de huid op den duur toch opgerekt kan raken.

Jovi was in ieder geval uiterst tevreden met het resultaat. 'Ik heb enorm veel #InstaBoob selfies gemaakt die dag,' aldus Jovi. Om in het thema te blijven van de behandeling had ze beter voor een Snapchat kunnen kiezen, maar hé wij houden onze mond wijselijk dicht.

van: Harper's Bazaar