Stemmingswisselingen zo erg dat het lijkt alsof je weer een puber bent. Continu vergeten wat je ook alweer kwam doen in die kamer. Net zoveel zin in seks als in het invullen van de belastingpapieren. Hoewel deze symptomen ontzettend willekeurig lijken, zijn ze allemaal toe te schrijven aan één ding: een schommelende hormoonspiegel. Want bij een lichaam dat gebaat gaat bij een uitgebalanceerde hormoonverdeling, kunnen kleine veranderingen grootse effecten hebben.

'Ergens tussen je 30e en 40e levensjaar begint je hormoonspiegel te veranderen om de overgang van de perimenopauze naar de menopauze in gang te zetten,' legt Sara Gottfried, arts en auteur van het boek The Hormone Reset Diet uit. 'Veel vrouwen hebben niet in de gaten dat dit op 35-jarige leeftijd al kan beginnen.' 

Goed om te weten, maar hoe vechten we terug tegen deze onaangename symptomen?

Dat blijkt voor iedere vrouw een ander verhaal, maar specialisten zijn het erover eens dat supplementen en bio-identieke hormonen een hoop goeds kunnen doen. 

Helaas blijkt het niet zo gemakkelijk. 'Je hormoonspiegel kan binnen zes maanden enorm veranderen,' legt Mary Jane, professor aan Yale School of Medicine uit. 'Zo kan je hormoonspiegel perfect in orde zijn, maar kun je alsnog last hebben van vervelende bijwerkingen.' 

En dat is zeker iets om rekening mee te houden. Vraag je dokter dus om een bloedtest wanneer je je slecht voel, maar vergeet ook niet deze test te herhalen wanneer je opknapt zodat je weet wat je hormoonlevels zijn wanneer je in optimale conditie bent.

Een kleine gids om er achter te komen waar je misère vandaan komt en wat je er aan kunt doen:

Progesteron

Dit hormoon daalt als eerste wanneer je ouder wordt. Het wordt soms ook wel het vrouwelijke valium genoemd, aangezien een tekort je gevoelens van angst, frustratie en onrust kan opleveren. Een dalend progesterongehalte kan ook slapeloosheid tot gevolg hebben, aangezien het hormoon een natuurlijk vochtafdrijvend effect heeft en een tekort je dus gemakkelijk een opgeblazen gevoel kan bezorgen. Klinkt herkenbaar? Hormoontherapie kan je helpen er vanaf te komen. Supplementen kunnen daarnaast ook een hoop opluchting bieden, legt Gottfried uit, die suggereert iedere dag 750 milligram vitamine C of 500 tot 1000 milligram monnikspeper  in te nemen.

Testosteron

De volgende op de lijst: testosteron, dat een flinke invloed uitoefent op onze behoefte aan seks en de ontwikkeling van onze spieren. 'Een afnemend testosterongehalte beïnvloedt je spier/vet-gehalte, waardoor vet de overhand zal gaan nemen,' legt Meraglia uit. 'En minder spieren zorgen op z'n beurt ervoor dat je stofwisseling afremt.' 

Minder testosteron kan daarnaast flink afbreuk doen aan je libido. 'Wanneer mensen hun testosterongehalte weer op peil brengen, voelen zij zich vaak al snel weer een stuk beter.'

Wat te doen in geval van een testosterontekort? Vooral opletten, stelt Schwarz. Aangezien vrouwen maar een kleine mate van testosteron in hun lichaam hebben, heeft een kleine verhoging al flinke gevolgen. Door dagelijks 500 tot 1000 milligram van het kruid ashwagandha in te nemen, verhoog je je testosterongehalte. Maar ook iets simpels als het aanpassen van je houding kan effect hebben. We tipten je hier al eens dat een krachtige houding je onwijs veel oplevert en nu blijkt dat dit ook helpt in de strijd tegen een testosterontekort. 

Hoe je die houding precies onder de knie krijgt, leggen we hier uitgebreid uit. Ten einde raad? Testosterontherapie stelt je in staat door middel van een crème of gel kleine hoeveelheden testosteron aan je lichaam toe te voegen.

Oestrogeen

Oestrogeen helpt je de stemming erin te houden. 'Het is een natuurlijke vorm van prozac, die helpt je serotonineniveau op peil te houden, zodat je er nooit een tekort van zult hebben,' legt Gottfried uit. Dus wanneer het oestrogeenlevel in je lichaam daalt, kun je last krijgen van stemmingswisselingen en een kort lontje. 'Het helpt ook je libido hoog te houden door de bloedsomloop rondom je genitaliën goed op gang te houden waardoor de huid daar een stuk gevoeliger is,' voegt ze toe. 

Maar wat te doen in geval van een tekort? Voor sommige vrouwen helpt het te switchen naar een anticonceptiepil met een lagere dosering, tipt Minkin, maar een estradiolcrème, -gel of -pleister kan ook veel goeds doen. 'Niet alleen kan het je humeur verbeteren, ook je geheugen pept er van op en het helpt je gewicht te verliezen.' Liever een natuurlijke manier van genezen? De kruiden maca (1000 tot 2000 milligram per dag) en zilverkaars (40 milligram) geven onmiddellijk een boost aan je oestrogeengehalte.

Voordat je zelf aan de haal gaat met medicijnen en kruiden raden wij aan altijd even een bezoekje te brengen aan je dokter voor een passend advies.