Het valt ook niet mee, dat warme bed uitkruipen om de grote boze buitenwereld onder ogen te komen. Maar het mot nu eenmaal, en dus helpen we je een handje. Thank us later.

1. Neem de tijd

Natuurlijk is het verleidelijk om de wekker zo laat mogelijk te zetten. Maar een zoekgeraakte sok, uitgeschoten mascara of niet te vinden haarelastiek zorgt er zo voor dat je te laat dreigt te komen. Gevolg: dikke stress en die heeft zijn weerslag op je gehele dag. Zorg dus voor 5 extra minuten, liever even op adem kunnen komen, dan te moeten rennen, vliegen en hollen.

2. Wees voorbereid

Denk de avond van tevoren na over je kleding en leg die alvast klaar. Dat scheelt later inslapen doordat je je af ligt te vragen of die blouse wel op die broek past. Bovendien kun je de volgende ochtend zo je outfit aanschieten en door.

3. Wees nog beter voorbereid

Als je toch iedere dag voor je yoghurt met granola (of welk ontbijt dan ook) gaat: zorg dat er al zoveel mogelijk klaar ligt. Zet je schaaltje of bord alvast klaar, mok voor de koffie ernaast, water in de automaat of waterkoker. Eenmaal in de keuken zit je in een mum van tijd achter je ontbijt, en dat is weer tijdwinst! 

4. Rekken maar

De wekker uitgeslagen? Rek je eerst eens goed uit. Doe de gordijnen gelijk open en adem tien seconden in. Het daglicht ('t komt er weer aan, heus) zorgt dat je hersenen gelijk een seintje krijgen dat het dag is, en wakker(der) ben je.

5. Blijf van die telefoon af

Je bent zojuist zeker een uur of 6, liefst 8, offline geweest. Wat extra tijd overleeft de wereld - en jij trouwens ook - dus ook heus wel. Word rustig wakker, zonder allerlei schreeuwende Facebookfilmpjes, gestroomlijnde Instagramfoto's of vragende appjes. 

6. Denk aan je deuntje

De één wordt bloedchagrijnig van een snerpende toon uit de wekker of telefoon, de ander kan juist niet tegen het wakker worden met de nieuwste hit van Adèle. Bepaal waar jij het best wakker door wordt. Notoire snoozer? Zet je wekker verder weg van je bed. Dan moét je er wel uit om dat irritante geluid af te zetten. (Overigens is snoozen dus helemaal niet goed voor je, maar dat terzijde.)

7. Neem je voor

Net wakker, ga even op de rand van het bed zitten en neem je iets voor. Een ommetje in de pauze, bijvoorbeeld. Nu eens écht op tijd naar huis. Even koffie halen voor die collega die niet zo lekker in haar vel zit. Kortom: maak goede voornemens voor de dag. Let wel: maak háálbare goede voornemens voor die dag. 

8. Doe gek

Zet een muziekje op en schreeuw keihard mee. Doe een gek dansje. Huppel over de gang naar de badkamer. Kijk in de spiegel en trek een gekke bek. Oftewel: neem het leven niet al te serieus en begin de dag met een lach.