We snappen heus dat bij het woord detox de rillingen over je lijf gaan. Een week (of langer) leven op sapjes waarbij je jezelf ook nog eens alle geneugtes des leven moet ontzeggen, dat klinkt niet als een pretje (en is het ook niet bepaald, zo hebben wij aan den lijve ondervonden). Maar detoxen hoeft echt niet zo'n horrorverhaal te zijn als jij denkt.

Want hoewel de rigoureuze sapkuurdetox de laatste jaren het meeste bekendheid heeft vergaard, zijn er ook zeker andere manieren om je lichaam een flinke boost te geven. Wist je bijvoorbeeld dat kamillethee helpt bij de vertering van je voedsel en dat venkelzaden oliën bevatten die je spijsverteringsorgaan stimuleert? Wij tippen tien simpele manieren om je lichaam een opkikker te geven.

1. Begin je dag met een glas lauwwarm water met citroen

De meningen zijn erover verdeeld, maar we gooien hem er toch nog even in. En ja, het is belangrijk dat het water lauwwarm is. Ijskoud of kokend water kunnen je lichaam een optater geven, waardoor je verteringsproces vertraagt. Knijp een halve citroen uit boven een glas water en laat het 15 tot 30 minuten staan voordat je het drinkt tijdens je ontbijt. Waarom dit inmiddels welbekende trucje zo goed voor je is? Citroen zit vol met voedingsstoffen die je gezondheid goed doen, zoals vitamine C, kalium en pectinevezels die een honger gevoel tegen gaan. Daarnaast versnelt het ook de werking van enzymen en stimuleert het je lever waardoor je lichaam zich sneller kan ontdoen van giffen.

2. Sla bij de drogist actieve kool in

Actieve kool? Wablief? 'Het is de nieuwste manier van detoxen,' legt Tricia Williams van Food Matters uit. Het smaakloze, geurloze poeder vind je bij de drogist en gezondheidswinkels en 'drijft gifstoffen uit het lichaam voordat ze schade aan kunnen richten. Mix het met citroensap en esdoornsiroop voor een heerlijke limonade.'

3. Verkies op koudere dagen bouillon in plaats van soep.

'Onze cliënten verrijken hun voedingsschema met een kop kip- of runderbouillon per dag voor een optimaal herstel van het lichaam. We voegen er graag zelf wat wortels, selderij, ui, knoflook en tijm aan toe,' legt Williams uit. 

4. Loop met een grote boog heen om alles wat in een zak, doos of fles zit

'Dat is de vuistregel waar we ons altijd aan houden,' aldus Danielle DuBoise van Sakara Life. 'Een plantrijk dieet vol biologisch fruit, groentes, vezels, zaden en peulvruchten werkt van nature als een detox voor het lichaam.'

5. Stap van zonnebloemzaad over op venkelzaad

Deze zoete, nootachtige zaden zitten vol antioxidanten. Wanneer je er op kauwt, komt er een olie vrij dat je verteringsproces stimuleert en je bloedsuiker op peil brengt.

6. Gebruik probiotica

Lactobacillus acidophilus is een hele mond vol, maar vooral een goede bacterie die helpt bij het elimineren van gifstoffen. Je kunt het poeder toevoegen aan sappen en shakes, of je vermengt het met je yoghurt. Voor ieder wat wils.

7. Eet per dag drie maaltijden en probeer niet te snacken

'Door 1/3 van je calorieën in één maaltijd te eten en vervolgens te vasten tot je volgende maaltijd, geef je je lichaam de tijd om het voedsel volledig te verteren, waardoor het meer energie kan besteden aan schoonmaken terwijl het spijsverteringsorgaan rust. Dit leert je ook bewust te worden van de signalen die je brein uit stuurt wanneer je echt hongerig bent, in plaats van gewoon verveeld,' legt Whitney Tingle van Sakara Life uit. 

8. Verhoog het cacaopercentage van je chocolade

Zit je op 70%? Kies dan voortaan een chocoladereep waar minstens 80% cacao in zit.

9. Eet veel kruiden

'Kruiden als gember, kaneel, cayennepeper, komijn en kurkuma reinigen je lichaam optimaal en helpen je lichaam eerder een punt van verzadiging te bereiken,' legt Tingle uit.

10. Drink voor het slapengaan kamillethee

Niet alleen helpt het slapeloosheid tegen te gaan, het helpt ook nog eens bij het afbreken van je laatste maaltijd.

van: Harper's Bazaar