Wanneer je dan eindelijk die stap hebt gezet om naar de kapper te gaan voor het kapsel van je dromen, voldoet het niet om simpelweg een plaatje uit te printen en op goed geluk te hopen dat het er bij jou net zo fantastisch uit komt te zien. Neen, aan een goed kapsel gaan een stel rake vragen - van de kapper z'n kant weliswaar - vooraf. Wees dus bereid om jezelf bloot te geven over onderstaande onderwerpen wanneer je in de kappersstoel plaatsneemt.

Hoe vaak je je haren wast

Want ja, dat is van invloed op je kapsel. Zo hebben frequente wassers meer baat bij een kapsel geknipt op droog haar, aangezien je zo bij het stijlen van je haar gebruik kunt maken van de natuurlijke textuur. 'Maar wanneer je je haren slechts één keer per week wast, dan kun je kiezen voor een kapsel dat wat meer werk kost,' aldus Paul Labrecque, eigenaar van verscheidene salons in New York en Philadelphia. Een voorbeeld hiervan is een geföhnt kapsel dat de textuur van je haar aanpast - bijvoorbeeld van krullend naar stijl haar - maar vervolgens wel dagen blijft zitten, zolang je het niet was natuurlijk.

Het helpt ook om je kapper te laten weten wat voor shampoo je gebruikt en hoe vaak je het per wasbeurt inzeept. 'Gebruikt de klant wel de juiste shampoo voor de look die ze in gedachten heeft?,' legt Kattia Solano, oprichtster van Butterfly Studio Salon, uit. 'De tijd die tussen wasbeurten zit, bepaalt welke stylingproducten je moet gebruiken en welke producten je kapper je zal aanraden.'

Hoe vaak je sport

Ben je een fitnessgoeroe? Sta je iedere dag te zweten op de loopband of kom jij simpelweg die bank niet af? Hoewel - in het laatste geval - dat soms een tikkeltje confronterend is om toe te geven, is deze informatie daadwerkelijk van belang voor je kapper. 'Je sportschema geeft me inzicht in welk kapsel zal werken voor jou ten opzichte van je dagelijkse leven en hoe ik je haar zal knippen,' legt Katy Ryan, eigenaar van Katy Ryan Studios. uit. Daarnaast blijkt dat activiteiten waarbij je veel zweet van invloed zijn op de gezondheid van je haar. Zweet bevat namelijk zout, wat je haar enorm kan uitdrogen en waardoor je meer conditioner nodig hebt dan iemand die niet zo vaak sport.

'Ik zou een klant met krullend haar nooit een strakke bob geven wanneer ik weet dat ze een zeer sportief leven leidt,' aldus Solano. 'Dat vereist simpelweg teveel onderhoud.' Maar ook wanneer je tijdens je werk je haren graag in een paardenstaart draagt, moet je kapper dit weten. 'Meestal, wanneer ik weet dat ze de haren vaak omhoog draagt, zorg ik dat de kortste lok minstens tot de lippen reikt,' legt Solano uit. Kort gezegd: fitnessverslaafden kiezen beter voor een simpel kapsel.

Wat je persoonlijke stijl is

Wanneer je dol bent op festivalesque kledij en losvallende jurken, dan is een kort, geometrisch kapsel waarschijnlijnlijk niet helemaal je ding. En iemand die dag in dag uit strak in het pak naar het werk moet, blieft wellicht graag iets vrouwelijks om het geheel wat zachter te maken. 'Tijdens de winter draag ik graag kleding van de mannenafdeling, maar mijn haar is ook erg kort. Daarom knip ik in de winter mijn haar in een kapsel dat een stuk zachter en vrouwelijker is,' aldus Vanessa Ungaro, mede-eigenaar van Lauren + Vanessa Salon.

Wat je slaapgewoontes zijn

Ben je een rugslaper? Een zijslaper? Of slaap je liever op je buik? Juist, nog zoiets wat je kapper van je moet weten. De manier waarop je slaapt in relatie tot de lengte van je haar kan ervoor zorgen dat je 's ochtends of langer of korter je haar kunt stijlen. En dat is zeker iets waar je rekening mee moet houden voordat je een nieuw kapsel aanmeet, vooral wanneer je 's ochtends er het liefst zo weinig mogelijk werk mee hebt. 'Wanneer je bijvoorbeeld kort haar hebt, zul je iedere dag je haar opnieuw in model moeten brengen,' legt Ungaro uit. Mensen met lang haar kunnen hun haar voor het slapen gaan in een knot draaien en de volgende ochtend wakker worden met prachtige krullen. 'Op deze manier heb je geen rare vouw in je haren doordat je erop gelegen hebt en blijft het precies in de vorm die jij wilt.'

Ook belangrijk: op wat voor kussensloop je slaapt. Wanneer je twijfelt, kies dan altijd voor een satijnen sloop, adviseert Ryan. 'Satijnen kussenslopen voorkomen niet alleen gezichtsrimpels, ze zijn ook erg teder voor je haar.' Vooral voor personen met krullend haar is dit een aanrader.

Hoe goed je zorgt voor je haar

Ben jij zo'n type die precies om de zes weken naar de kapper spurt om vaarwel te zeggen tegen die dode haarpunten? Of gaan er gemakkelijk een aantal maanden overheen voordat je je kapper weer ziet? Een gegeven dat zeker meespeelt in de kapselkeuze van je kapper. 'Hier laat ik vanaf hangen of ik het haar snijd of knip. Wanneer het haar gesneden wordt en er dus meer textuur in het kapsel zit, moet je vaker terug naar de kapper om het resultaat mooi te houden. Haar dat wordt geknipt heeft minder onderhoud nodig.' Wanneer je eigenlijk graag je haar lang wilt laten groeien en daarom minder vaak naar de kapper gaat, dan houd je jezelf voor de gek. 'Tegen de tijd dat je wel naar de kapper gaat moet er zoveel worden afgeknipt omdat de dode haarpunten een groot gedeelte van je haar in tweeën heeft gesplitst.

Je ochtendroutine

Hoeveel tijd kun je iedere dag aan je haar besteden? Pak je er 's ochtends gemakkelijk wat stylingproducten bij of vind je enkel een borstel meer dan genoeg? 'Wanneer ik een verzoek krijg voor een haar make-over of compleet nieuw kapsel, vind ik het belangrijk dat mijn klant weet hoeveel werk er zit in het stijlen van zo'n kapsel en hoezeer dit hun dagelijkse routine kan veranderen. 'Voor sommigen voelt zelfs het regelmatig wassen en stijlen van een pony al als een enorme last,' legt Solano uit.

Ook handig: uitleggen hoe bekwaam je bent in het gebruik van stylingproducten voordat de schaar in je lokken wordt gezegd. Leuk hoor zo'n kapsel waar je drie verschillende krultangen voor nodig hebt, maar als jij met veel moeite niet eens één golf in je haar krijgt, dan is dat kapsel waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou.

van: Harper's Bazaar