Fabels over skincare: ze zijn soms net zo hardnekkig als huidproblemen zelf. Harper's Bazaar ontkracht daarom - voor eens en voor altijd - de mythes over je huid. Lees en leer, en verzorg je huid voortaan als een pro.

Feit of fabel? Dit doet blauw licht met je huid >

De grootste fabels over je skincare ontkracht

'Door te scrubben kom ik van mijn slechte huid af'

Wanneer je last hebt van mee-eters en puistjes grijp je misschien snel naar een scrub. Niet doen! Scrubben mag dan voor je gevoel direct resultaat geven, op de lange termijn wordt je huid er een stuk minder gelukkig van. Door gebruik te maken van een fysieke exfoliant van bijvoorbeeld suiker, koffie of zelfs stukjes noot (au!) beschadig je namelijk de bovenste huidlaag, en mogelijk ook de lagen daaronder. Het gevolg: een droge, gevoelige huid. Om dit te voorkomen kun je beter met een chemische exfoliant je puistjes te lijf gaan. Een chemische exfoliant versnelt namelijk het huidvernieuwingsproces zonder de huid te beschadigen, met een glowy, acne-vrije huid als resultaat. Kies bijvoorbeeld deze exfoliant met 2% salicylzuur van Paula’s Choice, dé favoriet onder skincare junkies.

'Met een toner kan ik mijn poriën sluiten'

Je gezicht afspoelen met koud water, een toner gebruiken na het reinigen: het zou je poriën sluiten. Goed bedoeld advies natuurlijk, maar je hebt er helaas vrij weinig aan. Je poriën kunnen zich namelijk niet openen of sluiten, daarvoor missen ze iets cruciaals: spieren. Waar komen die grote poriën dan vandaan? Een verlies aan collageen doordat je teveel van de zon hebt genoten is een eerste oorzaak. Dat probleem voorkom je door 365 dagen in het jaar (ja, ook als het regent!) zonnebrandcrème te gebruiken, bijvoorbeeld deze zonnebrand op basis van zinkoxide van Clinique. Is het kwaad al geschied, voeg dan een serum met retinol (vitamine A) toe aan je routine. Je poriën kunnen ook groter lijken doordat ze verstopt zijn met talg. Het antwoord hierop is wederom: gebruik een chemische exfoliant (had ik je al verteld over deze exfoliant van Paula’s Choice? Ja, hè?).

Dit is de beste volgorde van je skincareroutine >

'Door veel water te drinken krijg ik een betere huid'

Hoewel veelvuldig geclaimd door celebs en andere grote namen uit de beauty-industrie, is er geen wetenschappelijk bewijs dat voldoende water drinken dé sleutel is tot een gevoede, glowy huid. Wat je dan wel kan doen? Steeds meer onderzoek toont aan dat voeding van invloed is op de conditie van je huid. Zo zou een teveel aan chocolade, ijsjes en andere zoetigheden acne verergeren en het huidverouderingsproces versnellen. Ook zuivel kan je beter wat vaker laten staan als je een mooie huid als doel hebt: door de hormonen die bijvoorbeeld in yoghurt en melk zitten, kan je zelfs op latere leeftijd nog last hebben van (hardnekkige) acne.

Dit gebeurt er met je lichaam als je niet genoeg drinkt >

'Voor mijn vette huid hoef ik geen crème te gebruiken'

Ik snap dat het tegenstrijdig voelt: een crème op je gezicht smeren terwijl voor je gevoel je huid van álles verstopt raakt. Toch moet je ook met een vette huid die moisturizer niet op de plank laten staan. Een moisturizer legt namelijk een dun laagje over je huid en sluit daarmee het vocht in je huid op. Laat je je crème voor wat het is, dan gaat je huid zijn tekort aan vocht compenseren door meer talg te produceren. En daar krijg je dus weer puistjes van. Smeren is het credo, maar dan wel met een crème geschikt voor de acne-gevoelige huid, zoals deze gelcrème van Biodermal.

Dit zeggen je puistjes over je gezondheid >

Bronnen: Paula's Choice, dr. Jetske Ultee.

Meer weten over skincare? Harper's Bazaars September Issue, een ode aan mode- en cultuurhelden, ligt nu in de (online) winkels! Bestel ‘m nu los voor maar €6,99 of kies voor12x Harper's Bazaar + schitterende oorbellen van ANNI LU voor maar €89,99 (i.p.v.€298,88) om geen editie meer te missen.

Bazaars favoriete serums

the ordinary
niacinamide 10  zinc 1
The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

SHOP NU

The Ordinary
charlotte tilbury magic serum crystal elixir
Charlotte Tilbury Charlotte's Magic Serum
Charlotte Tilbury
medik8 hydr8 b5 intense
Medik8 Hydr8 B5 Serum
Medik8
lancôme hyaluronzuur serum génifique
Lancôme Hyaluronzuur Serum
Lancôme